Svet

Lukašenko: Minsk je spreman da pomogne Kijevu da se oporavi od sukoba

Belorusija nikada nije inicirala sukob i učiniće sve da mirno koegzistira sa Ukrajinom, rekao je beloruski predsednik
Lukašenko: Minsk je spreman da pomogne Kijevu da se oporavi od sukobaGetty © Sergii Kharchenko/NurPhoto

Belorusija je spremna da podrži Ukrajinu u obnovi zemlje i da se oporavi od sukoba, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Vladimir Zelenski odmah leti u Vašington ako treba da se reši neko važno pitanje.

"On ne ide u Minsk i Moskvu radi dogovora i kako bi okonačo ovaj rat. On misli da će Amerikanci posle rata obnoviti Ukrajinu i kako će biti prosperitetni, jaki, mudri. Niko ih neće obnoviti. Vlast će se promeniti i onda će reći: "Vladimire, ko si ti?", rekao je Lukašenko na sastanku sa stanovnicima poljoprivrednog grada Parohonska u Brestskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom.

Kako je ocenio, nove američke vlasti biće zaokupljene problemima unutar svoje zemlje i neće imati vremena za Ukrajinu.

"Zbog toga, rukovodstvo Ukrajine treba da se uhvati u koštac i shvati da će morati da obnovi zemlju uz pomoć ljudi koji su im bliski, pre svega Belorusa", ​​naglasio je Lukašenko.

On je dodao da njegova zemlja nikada nije inicirala sukob i da će učiniti sve da mirno koegzistira sa Ukrajinom.

"Ne treba da ponavljamo greške. Moramo biti spremni i zato sve radimo kao odgovor. Nikada nismo započeli nikakvu konfrontaciju, ni pod kojim uslovima. Ne treba nam to. Šta je rat? To je katastrofa. Ne brinite, nećemo se boriti sa Ukrajincima. I oni ne žele da se bore sa nama. Učinićemo sve da mirno koegzistiramo sa Ukrajinom. Ako oni to žele, a narod upravo želi to", ukazao je.

Ako Poljska pokuša da "odseče" zapad Ukrajine, Minsk će podržati Kijev

Predsednik Belorusije naveo je da će Minsk podržati Ukrajince ako Poljska izvrši invaziju na teritoriju Ukrajine i pokuša da "odseče" njene zapadne regione. 

"Za nas je to neprihvatljivo. Ako samo Poljaci uđu u Ukrajinu i pokušaju da odseku Zapad, mi ćemo podržati Ukrajince. Zato što znamo da ćemo mi biti sledeći", dodao je.

Prema njegovim rečima, glavni kamen spoticanja između Ukrajine i Poljske sada je takozvani Volinski masakr – masovno istrebljenje poljskog stanovništva koje je izvršila Ukrajinska ustanička armija (UPA) tokom Velikog otadžbinskog rata.

image