Mediji: Finska će prvi put učestvovati u nuklearnim vežbama NATO-a

Dvonedeljna vežba testiranja upotrebe nuklearnog oružja počeće 14. oktobra u vazdušnom prostoru Velike Britanije, Danske i Holandije

Finska će prvi put ove godine učestvovati u nuklearnoj vežbi NATO-a "Stedfast Nun", javio je list "Ilta-Sanomat", pozivajući se na izvor.

"U oktobru će Finska prvi put učestvovati u čuvenoj nuklearnoj vežbi NATO-a 'Stedfast Nun'. Glasine su se i ranije javile o tome, ali nisu bile tačne", navodi list.

Kako se pojašnjava, dvonedeljna vežba testiranja upotrebe nuklearnog oružja počeće 14. oktobra u vazdušnom prostoru Velike Britanije, Danske i Holandije.

Ranije je bivši generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu, rekao da će "NATO sledeće nedelje održati godišnju vežbu nuklearnog odvraćanja 'Stedfast Nun'".

Vežba "Stedfast Nun", godišnja NATO vežba nuklearnog odvraćanja, održaće se od 14. do 24. oktobra i izvodi se zajedno sa vežbom "Strajk vorior" ("Strike Warrior").

Kako je u avgustu rekao portparol NATO-a, neki avioni će biti raspoređeni u baze u Velikoj Britaniji, Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Holandiji, a druge zemlje iz kojih će leteti avioni su Italija i SAD.