Svet

Orban o mirovnoj misiji zemalja Globalnog juga: Na ​​inicijativu Mađarske stvoreni "Prijatelji mira"

Možemo se nadati da će se, uz povoljan rezultat američkih predsedničkih izbora, ratna međunarodna atmosfera pretvoriti u mirnu čak i u zapadnom svetu, rekao je mađarski premijer
Orban o mirovnoj misiji zemalja Globalnog juga: Na ​​inicijativu Mađarske stvoreni "Prijatelji mira"© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Grupa zemalja "Prijatelji mira" Globalnog juga za rešavanje sukoba u Ukrajini stvorena je na inicijativu Mađara i rezultat je moje mirovne misije, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Na našu inicijativu, pod vođstvom kinesko-brazilskog tandema, formirana je međunarodna grupa 'Prijatelji mira', koja već ima više od 10 članova. Troje je dobilo poziv iz Evrope: mi kao pokretači, Francuzi i Švajcarci. Pa da vidimo ko će kako reagovati", kazao je Orban.

On je dodao da se gradi velika i jaka međunarodna grupa koja vrši pritisak, kao i da Budimpešta može da pokrene, ali da je na "velikim igračima" da stvar privedu kraju. 

Mađarski premijer je podsetio da je tokom svoje "mirovne misije" lično razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim, nakon čega je "izradio globalnu strategiju za šest meseci".

"Bilo je potrebno dogovoriti se sa odlučujućim svetskim igračima da pokušaju da izgrade svetsku politiku tako da se zaraćene strane priklone miru. Sada je vidljiv 'rezultat' tog plana. Možemo se nadati da će se, uz povoljan rezultat američkih predsedničkih izbora, ratna međunarodna atmosfera pretvoriti u mirnu čak i u zapadnom svetu. Radimo na tome", zaključio je Orban.

Ranije je objavljeno da Kina, Brazil i druge zemlje istomišljenice Globalnog juga nameravaju da stvore otvorenu platformu "Prijatelji mira" za rešavanje ukrajinske krize. 

Kasnije je kinesko ministarstvo spoljnih poslova izvestilo da su ministri spoljnih poslova i visoki predstavnici brojnih zemalja održali sastanak 27. septembra na marginama Generalne skupštine UN.

Nakon sastanka, Alžir, Bolivija, Brazil, Kina,  Kolumbija, Egipat, Indonezija, Kazahstan, Kenija, Meksiko, Južna Afrika, Turska i Zambija objavile su zajedničko saopštenje.

Istovremeno, u diskusiji su učestvovale i Francuska, Švajcarska i Mađarska.

image