Berlin pozvao Fon der Lajenovu: Ne započinjite trgovinski rat s Kinom

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner reagovao je na odluku Evropske komisije da odobri taksu na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner pozvao je šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da ne počinje trgovinski rat sa Pekingom nakon odluke EU da odobri taksu na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini.

"Evropska komisija, pod vođstvom Ursule fon der Lajen ne bi trebalo da započne trgovinski rat sa Kinom uprkos tome što je glasala za moguće kaznene tarife. Pozivam Fridriha Merca (lider stranke CDU) da objasni svom partijskom kolegi o čemu se radi", napisao je Lindner na Iksu.

Evropska komisija je ranije u petak saopštila da su zemlje EU odobrile takse na električna vozila iz Kine, koje je ranije predložila EK, ali da će Brisel i Peking nastaviti da traže alternativno rešenje za tu situaciju do kraja oktobra.

"Danas je predlog Evropske komisije za uvođenje konačnih tarifa na uvoz akumulatorskih električnih vozila iz Kine dobio neophodnu podršku država članica EU za uvođenje carina", navodi se u saopštenju.

Napominje da "paralelno, EU i Kina nastavljaju intenzivno da rade na pronalaženju alternativnog rešenja, koje bi trebalo da bude u potpunosti kompatibilno sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO)".

EK je dodala da konačna odluka o ovoj situaciji mora biti objavljena u Službenom listu EU najkasnije do 30. oktobra ove godine.

Evropska komisija je u julu saopštila da uvodi privremene preliminarne kompenzacione dažbine na uvoz električnih automobila iz Kine zbog državnih subvencija u njihovoj proizvodnji. 

Kako su objasnili, u zavisnosti od proizvođača carine će iznositi do 36,3 odsto, dok će carine na "Tesla" automobile iznositi devet odsto.