PS OEBS završila jesenje zasedanje: Fokus na bliskoistočnom sukobu

Forumom je predsedavao specijalni predstavnik PS OEBS-a za mediteranska pitanja Paskal Alizard iz Francuske, a u debati je učestvovalo više od 40 parlamentaraca iz oko 20 zemalja

Parlamentarna skupština OEBS-a završila je danas svoje 22. jesenje zasedanje sastankom Mediteranskog foruma koji se fokusirao na trenutnu situaciju na Bliskom istoku, naglasivši hitnost potrebe da se okonča konflikt.

Kako je saopšteno, forumom je predsedavao specijalni predstavnik PS OEBS-a za mediteranska pitanja Paskal Alizard iz Francuske, a u debati je učestvovalo više od 40 parlamentaraca iz oko 20 zemalja.

Alizard je na otvaranju debate naglasio hitnost potrebe da se okonča bliskoistočni konflikt putem kolektivne diplomatske mobilizacije kako bi se postiglo političko rešenje.

"Ne možemo se prepustiti nesposobnosti nekih ili odsustvu volje drugih da se postigne političko rešenje", naveo je on.

Kako je rekao, bilo je pozitivnih inicijativa, ali kao da su ignorisane, dodajući da se mnogi hrabri glasovi koji su se javili proteklih dana, uključujući one u UN, moraju čuti, kao i glasovi izraženi na skupu u Dablinu.

Članica stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u PS Mediterana Tijana Davidovac, predstavljajući Parlamentarnu skupštinu Mediterana (PSM), naglasila je potrebu deeskalacije konflikta, kako bi se unapredili svi neophodni koraci da se postigne dugoročno rešenje zasnovano na formuli o dve države.

Davidovac je dodala da parlamentarci imaju ulogu u davanju podrške vladama da reše krizu na osnovu poštovanja Povelje UN.

Na Mediteranskom forumu učestvovali su i delegati mediteranskih partnera PS OEBS-a Alžira i Maroka, a putem video-linka obratio se i predstavnik Palestinskog nacionalnog saveta.

Izraelska delegacija nije učestovala na skupu zbog jevrejskog praznika Roš Hašane, navedeno je u saopštenju.

Parlamentarci su u debati izrazili zabrinutost zbog veoma teške humanitarne situacije u Gazi, mnogih civilnih gubitaka...

Učesnici su takođe osudili napad od 7. oktobra prošle godine, istakavši da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali istovremeno naglasivši potrebu da sve strane poštuju međunarodno pravo i drže se principa proporcionalnosti, uz fokus na ograničavanje humanitarnih patnji.

Predsedavajuća PS OEBS-a Pia Kauma iz Finske je u završnom obraćanju obećala da će nastaviti da koristi sve instrumente te institucije u svrhe parlamentarne diplomatije kako bi doprinela kolektivnoj diplomatskoj mobilizaciji u regionu.

Ona je istakla da PS upravo i postoji da bi bila platforma za otvoren dijalog.

"Mi smo na mnogo načina podeljeni u našim mišljenjima o konfliktu na Bliskom istoku, ali smo ujedinjeni u rešenosti da doprinesemo boljem razumevanju načina na koji se može napredovati ka trajnom rešenju", poručila je Kauma.

PS OEBS-a je u svojoj Deklaraciji iz Bukurešta usvojenoj 3. jula ove godine najoštrije osudila napad na Izrael od 7. oktobra 2023. i pozvala na konstruktivan dijalog u cilju rešenja sukoba i oslobađanja svih izraelskih talaca, kao i na trenutni prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći Gazi.