Petnaestogodišnji rekord: Broj slučajeva HIV-a u Britaniji skočio za 51 odsto

Iznenadni porast slučajeva HIV-a izgleda da je osudio na propast cilj zdravstvenih agencija da postignu nultu transmisiju HIV-a u Velikoj Britaniji do 2030.

Zdravstveni zvaničnici u Ujedinjenom Kraljevstvu saopštili su da su slučajevi HIV-a u Velikoj Britaniji skočili za 51 odsto prošle godine na 15-godišnji maksimum.

Mantra vouk ideologije "diverzitet je naša snaga" u konkretnom slučaju Velike Britanije obila im se o glavu budući da su, kako se navodi u izveštaju britanske Agencije za javno zdravlje (UKHSA), od oko 6.000 slučajeva HIV-a prijavljenih 2023, više od polovine (53 odsto) zaraženih migranti koji su bolest "doneli" sa sobom u UK.

Od tih 53 odsto, čak 75 procenata zaraženih su afričkog porekla.

Migranti takođe šire bolest među sobom po dolasku - čak 253 slučaja bolesti registrovana su među ljudima koji žive u Engleskoj manje od dve godine.

"Porast testiranja na HIV zajedno sa većom i trajnom pozitivnošću kod crnih afričkih heteroseksualaca može ukazivati na kontinuiranu transmisiju. Međutim, na ovaj broj može uticati i promena obrazaca migracije sa nedavnim porastom broja ljudi sa dijagnozom HIV-a u inostranstvu koji stižu u Englesku", saopšteno je iz UKHSA.

Iznenadni porast slučajeva HIV-a izgleda da je osudio na propast cilj zdravstvenih agencija da postignu nultu transmisiju HIV-a u Velikoj Britaniji do 2030. godine.

Afrika je najveće svetsko žarište HIV-a: dve trećine svetske populacije sa dijagnozom HIV-a živi na ovom kontinentu. U međuvremenu, 23 odsto radnih i viza za studiranje koje je Velika Britanija izdala prošle godine dato je Afrikancima.

Pored toga što povećava opasnost od bolesti, porast HIV-pozitivne populacije u Velikoj Britaniji takođe predstavlja finansijsko opterećenje u zemlji sa socijalizovanom medicinskom šemom koja je već pod pritiskom. Doživotni troškovi lečenja HIV pacijenta u Velikoj Britaniji su procenjeni na između 73.000 i 404.000 funti.