Francuska: Levičarski poslanici izglasali nepoverenje Barnijeu

Predlog o izglasavanju nepoverenja nema mnogo izgleda da bude prihvaćen, jer desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ne namerava da glasa za taj predlog, navodi francuska televizija

Levičarski blok u francuskom parlamentu, Novi narodni front, izglasao je danas nepoverenje novom premijeru Mišelu Barnijeu, javljaju francuski mediji.

"Postojanje ove vlade, po svom sastavu i pravcima, predstavlja negiranje rezultata poslednjih parlamentarnih izbora", navodi se u predlogu za glasanje o nepoverenju, navodi televizija BFM.

Za taj predlog glasala su 192 poslanika koalicije levice, a u utorak popodne biće razmatran u Nacionalnoj skupštini.

Predstaviće ga lider socijalista Olivije For.

Predlog o izglasavanju nepoverenja nema mnogo izgleda da bude prihvaćen, jer desničarska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ne namerava da glasa za taj predlog, navodi francuska televizija.

Da bi predlog o izglasavanju nepoverenja bio prihvaćen, a premijer i njegov kabinet podneli ostavku, neophodno je da većina poslanika glasa za taj predlog.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u julu, levi blok je osvojio većinu glasova i dobio 182 od 577 poslaničkih mesta.

Koalicija Zajedno predsednika Emanuela Makrona zauzela je drugo mesto, sa 168 mesta u Nacionalnoj skupštini, a trećeplasirana je desničarska stranka Nacionalno okupljanje, sa svojim republikanskim saveznicima, kojoj su pripala 143 poslanička mesta.

Nijedna politička snaga nije dobila većinu za formiranje nove vlade.