Svet

Gabaritna direktorka ukrajinskog Muzeja gladomora izgubila tužbu: Ona ne zna šta je glad

Udruženje advokatica se nadalo da će tužba postaviti presedan protiv diskriminacije
Gabaritna direktorka ukrajinskog Muzeja gladomora izgubila tužbu: Ona ne zna šta je gladGetty © SOPA Images / Contributor

Sud u Kijevu odbacio je žalbu Lesije Gasidžak, šefice Muzeja gladomora, koju je podnela protiv advokata koji ju je nazvao neprimereno gojaznom.

Ukrajinska vlada tvrdi da je glad u Sovjetskom Savezu iz 1932-33. godine bio genocid protiv Ukrajinaca i nazvala ga "gladomorom".

Advokat Klim Bratkovski je u julu 2023. na društvenim mrežama objavio da debljina Gasidžakove predstavlja "izrugivanje sećanju" na veliku glad i da bi muzej trebalo da vodi neko ko zna šta je glad.

Gasidžak je prošlog oktobra podnela tužbu protiv Bratkovskog, navodeći da su njegovi komentari bili "ugnjetavanje" i "dugoročni diskriminatorni progon". Okružni sud u Kijevu odbacio je njenu tužbu, a Udruženje pravnica Ukrajine "JurFem", koje je zastupalo Gasidžakovu, najavilo je žalbu na odluku.

"Ova tužba nije samo odbrana moje časti, već i podrška drugim ženama i jasan stav: ćutati znači osloboditi ruke novim mrziteljima", rekla je Gasidžakova pre godinu dana, najavljujući tužbu protiv Bratkovskog.

JurFem je tvrdio da je tužba bila potrebna da bi se stvorio presedan u oblasti borbe protiv diskriminacije. Oksana Guz, advokat koji je zastupao Gasidžakovu, rekla je da će ovo biti "važan korak za jačanje demokratskog društva u kojem nema mesta diskriminaciji, a sloboda govora ima granice, jer pravo jedne osobe prestaje tamo gde počinje pravo drugog".

U avgustu 2023, Gasidžakova je pozirala za ukrajinski "Vog" što je navelo neke istaknute Ukrajince da stanu na stranu Bratkovskog, dok su drugi branili direktorku muzeja i tvrdili da žene ne treba da se stide zbog svog izgleda, već da im se sudi samo po njihovim profesionalnim zaslugama.

Gasidžak je preuzela Muzej gladomora u julu 2022. godine, nakon što je prethodni direktor smenjen zbog falsifikovanja studija o broju žrtava gladi, između ostalog.

image