Svet

Američke snage gađale nekoliko gradova u Jemenu: Činimo međunarodne vode bezbednim za nas i vas

Pogođena je luka El Hudaida, kao i glavni grad Sana, nema izveštaja o žrtvama
Američke snage gađale nekoliko gradova u Jemenu: Činimo međunarodne vode bezbednim za nas i vasGetty © Anadolu / Contributor

Vojska Sjedinjenih Država napala je brojne gradove u Jemenu, uključujući glavni grad Sanu i važnu luku El Hudaidu.

Snage Centralne komande SAD (CENTCOM), vojne komande odgovorne za američke snage na Bliskom istoku, "izvele su danas udare na 15 ciljeva Huta u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti zu pomoć Irana", saopštila je Komanda.

Četiri eksplozije potresle su Sanu, a sedam je pogodilo El Hudaidu, prenela je TV mreža "El Masira" koju vode Huti. Dopisnici novinske agencije AFP su takođe izvestili da su čuli glasne eksplozije u oba grada.

U El Hudaidi je pogođen aerodrom i oblast Katib, u kojoj se nalazi vojna baza koju kontrolišu Huti, navodi "Al Džazira" pozivajući se na lokalne izveštaje.

"Ove akcije su preduzete kako bi se zaštitila sloboda plovidbe i međunarodne vode učinile bezbednijim i sigurnijim za američke, koalicione i trgovačke brodove", naveo je CENTCOM.

Novinska agencija Asošiejted pres prenela je, citirajući neimenovane američke zvaničnike, da su napadi bili usmereni na sisteme naoružanja, baze i drugu opremu koja pripada Hutima.

Za sada se ne zna ima li žrtava ni kolika je šteta od napada u kojima je, kako navode Huti, učestvovala i Velika Britanija, što London odlučno demantuje.

Vašington je od januara više puta gađao mete Huta u Jemenu kao odgovor na napade grupe na brodove u Crvenom moru, koji su opet bili izraz podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

image