Svet

UŽIVO Izraelska vojska gađala južno predgrađe Bejruta, Hamas potvrdio pogibiju još jednog zvaničnika

Hezbolah je saopštio da izraelska vojska pokušava da se infiltrira u grad Odajseh na jugu Libana gde su nastavljeni sukobi
UŽIVO Izraelska vojska gađala južno predgrađe Bejruta, Hamas potvrdio pogibiju još jednog zvaničnika© Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Eksplozije su potresle južna predgrađa Bejruta u ranim jutarnjim satima u subotu u nastavku napada Izraela na Liban, dok Hezbolah navodi da i dalje traju sukobi sa izraelskim trupama u pograničnoj oblasti Libana.

U južnom predgrađu Bejruta rano u subotu se čula eksplozija i dim, rekli su očevici za agenciju Rojters, pošto je izraelska vojska izdala tri upozorenja stanovnicima te oblasti da se odmah evakuišu, prenosi "Gardijan".

Hezbolah je saopštio da izraelska vojska pokušava da se infiltrira u grad Odajseh na jugu Libana gde su nastavljeni sukobi.

Palestinski pokret Hamas potvrdio je u subotu da je vođa njihovog oružanog krila Said Atalah ubijen sa tri člana porodice u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u severnom libanskom gradu Tripoliju, prenosi AP. 

U Bejrutu je ranije gađan obaveštajni štab Hezbolaha, a meta je bio Hašem Safiedin, koji se pominje kao novi vođa te grupe.

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je oko 70 projektila ispaljeno iz Libana na teritoriju Izraela u petak uveče i da su oni presretnuti ili pali na otvoreno tlo.

U jutrošnjem saopštenju, IDF je naveo da je pet raketa ispaljeno prema dolini Džezrel i oblasti Vadi Ara, uključujući Nazaret.

IDF kaže da je neke od raketa presrela protivvazdušna odbrana, dok su ostale pogodile otvorena područja.

  • 5. okt 2024 • 11:08

    11:08

    Palestinska agencija Kuds njuz podelila je snimak ruševina u južnom predgrađu Bejruta nakon ranih jutarnjih izraelskih udara.

    Kako je navela libanska vlada, od početka eskalacije sukoba u napadima Izraelskih odbrambenih snaga je ubijeno više od 2.000 stanovnika zemlje.

  • 11:01

    Hezbolah tvrdi da je gađao vojnu bazu

    Libanski militantni pokret Hezbolah saopštio je da je jutrošnji napad raketom "fadi-1" bio usmeren na vazduhoplovnu bazu "Ramat David" u blizini Haife.

    Napad je aktivirao sirene u više gradova i zajednica, uključujući i Nazaret.

    Izraelska vojska je saopštila da su sve rakete presretnute ili pogođene na otvoreno tlo.

  • 10:32

    IDF: Pogođen komandni centar Hezbolaha pri džamiji na jugu Libana

    Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su tokom noći napali operativce Hezbolaha u komandnom centru pri džamiji u Bint Džebejlu na jugu Libana, u krugu bolnice "Mučenik Salah Gandur".

    IDF kaže da je napad dronom bio precizan i zasnovan na obaveštajnim podacima, prenosi "Tajms of Izrael".

    Prema navodima vojske, komandnu sobu su koristili operativci Hezbolaha "za planiranje i izvođenje terorističkih akata protiv trupa IDF-a i Izraela".

    Pre izvođenja napada, IDF kaže da je slala tekstualne poruke meštanima i pozvala zvaničnike u obližnjim selima, "zahtevajući da se odmah obustave svi teroristički akti iz bolnice".

  • 09:29

    FBI upozorava na moguće nasilje uoči godišnjice napada 7. oktobra

    Godišnjica napada Hamasa na Izrael 7. oktobra mogla bi biti "motivišući faktor za nasilne ekstremiste i počinioce zločina iz mržnje da se upuste u nasilje ili ugroze javnu bezbednost", upozorio je FBI.

    Oni u saopštenju navode da strane terorističke organizacije i drugi ekstremisti mogu da nastoje da "motivišu aktere pretnji različitih ideologija, uključujući one koji podržavaju nasilni antisemitizam i islamofobiju, da se upuste u nasilje", prenosi portal "Tajms of Izrael".

    Pojedinci inspirisani onlajn razmenom poruka mogli bi delovati sami kako bi izvršili napad sa malo ili bez upozorenja, ističe se u saopštenju.

  • 09:27

    Tramp: Izrael bi trebalo da napadne iranska nuklearna postrojenja

    Bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp smatra da bi Izrael trebalo da izvrši napade na iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na nedavni raketni napad Irana.

    Tramp je to rekao u petak na predizbornom skupu u američkoj državi Severnoj Karolini, komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da neće podržati bilo kakve izraelske napade na iranske nuklearne lokacije kao odgovor na raketni napad Irana na Izrael, prenosi Tanjug izveštaj Foks njuza.

    "Pitali su ga šta mislite o Iranu, da li biste napali Iran? A on kaže: 'Sve dok ne pogode nuklearne objekte'. To je objekat koji želite da pogodite, zar ne?", rekao je Tramp na skupu u gradu Fajetvilu u kojem se nalazi velika američka vojna baza.

    Tramp je ocenio da je Bajden pogrešio kada je rekao da ne treba gađati iranske nuklearne lokacije, navodeći da treba ciljati upravo te lokacije zbog toga što nuklearno oružje predstavlja najveći rizik.

    "Kada su mu postavili to pitanje, odgovor je trebalo da bude, prvo izvrši napad na nuklearnu elektranu, a za ostalo se pobrini kasnije", rekao je Tramp.

  • 09:24

    Šef diplomatije Irana u Damasku

    Ministar spoljnih poslova Irana Abas Aragči doputovao je u Damask kako bi sa sirijskim zvaničnicima razgovarao o regionalnom razvoju i bilateralnim odnosima, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

    Aragči je juče prvi put posetio Liban otkako je lider Hezbolaha Hasan Nasrala ubijen u vazdušnom napadu u Bejrutu zajedno sa visokim iranskim komandantom.

    Iranski ministar se sastao sa najvišim libanskim zvaničnicima, uključujući privremenog premijera Nadžiba Mikatija i predsednika parlamenta Nabiha Berija.

  • 09:21

    Izrael tražio da se mirovne trupe UN premeste

    Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) saopštile su da je Izrael tražio da se premeste, ali da oni neće napustiti položaje na jugu zemlje, prenosi "Gardijan".

    IDF je 30. septembra obavestio UNIFIL o svojoj nameri da preduzmu ograničene kopnene upade u Liban.

    "Takođe su tražili da se premestimo sa nekih od naših položaja", navodi se u saopštenju Privremenih snaga UN u Libanu i dodaje da mirovnjaci ostaju na svojim pozicijama i da zastava UN nastavlja da se vijori, kako su naveli.

image