Si-En-En: Izrael nije pružio garancije SAD da neće gađati iranske nuklearne objekte

Neimenovani zvaničnik SAD je naveo da je teško reći da li će Izrael uzvratiti na iranski napad na godišnjicu napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra

Izrael nije pružio nikakva uveravanja američkoj administraciji da neće gađati iranska nuklearna postrojenja kao odmazdu za nedavni raketni napad Irana, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta za Si-En-En.

Zvaničnik je dodao da je "zaista teško reći" da li će Izrael uzvratiti na iranski napad na godišnjicu napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da veruje da će se odmazda verovatno dogoditi pre ili posle tog dana.

Istakao je da su se SAD angažovale gotovo godinu dana na sprečavanju da se sukob u Pojasu Gaze pretvori u veći regionalni rat, ali da se uprkos tome, region Bliskog istoka sada nalazi na ivici rata.

Američki zvaničnici izrazili su podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad izveden u utorak, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je ranije ove sedmice da SAD neće podržati Izrael da cilja iranske nuklearne lokacije.

Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno" radi razgovora o opcijama za odgovor na napad Irana na Izrael.

Zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel rekao je u sredu da je osnovna poruka SAD da treba biti pažljiv u svim akcijama koje se budu sprovodile protiv Irana.

Iran je u utorak lansirao više od 180 raketa na Izrael, navodeći da je to osveta zbog ubistava lidera Hezbolaha i Hamasa, kao i agresije u Gazi i Libanu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Iran "platiti" za napad.