Američke svemirske snage stigle u Južnu Koreju

Novi odred nalaziće se u vazdušnoj bazi kod Seula i uloga će mu biti da nadgleda Severnu Koreju, Kinu i Rusiju

Američka vojska osnovala je u Južnoj Koreji svoju prvu inostranu komandu svemirskih snaga koja će, kako ocenjuje Asošiejted pres, omogućiti Vašingtonu da bolje nadgleda rivale u regionu - Severnu Koreju, Kinu i Rusiju.

Aktiviranje ovog odreda u vazduhoplovnoj bazi Osan u blizini Seula usledilo je nakon što je Severna Koreja probno ispalila baraž balističkih projektila koji mogu da "dobace" i do SAD.

Šta susedi poput Pjongjanga i Pekinga mogu da očekuju nakon formiranja jedinice?

"Samo 48 milja severno od nas postoji egzistencijalna pretnja koju moramo biti spremni da odvratimo, da se od nje odbranimo i – ako je potrebno – da je porazimo", rekao je potpukovnik Džošua Mekaljon, načelnik nove svemirske jedinice, očigledno misleći na Severnu Koreju.

Šef istraživačkog centra Foruma za istraživanje odbrane Koreje u Seulu Jung Čang Vuk, rekao je da su svemirske snage SAD stvorene da ujedine različita sredstva za nadzor (uključujući svemirske satelite), kako bi njima upravljali i razvijali ih na efikasan, sistemski način.

Jedinica u Južnoj Koreji biće terenska, i njen štab nalaziće se u Indo-pacifičkoj komandi koja se nalazi na Havajima.

Kako kaže ovaj analitičar, glavna uloga američkih svemirskih snaga Koreje biće primanje, obrada i analiza ogromne količine podataka i informacija koje prenose američki sateliti.

Sjedinjene Države i Južna Koreja inače su proširile svoje redovne vojne vežbe i nastoje da dodatno ojačaju svoju kombinovanu odbrambenu sposobnost u suočavanju sa napredujućim nuklearnim programom Severne Koreje.

Severna Koreja zapretila je da će preventivno upotrebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Amerikom i Južnom Korejom, a američka vojska je upozorila Sever da će upotreba nuklearnog oružja "rezultovati ukidanjem tog režima".