Svet

"Kao što rekoh": Tramp ponovo u Batleru, na mestu gde je izvršen atentat na njega

Prvi put je na Trampovom skupu govorio milijarder Ilon Mask koji je rekao da bivši predsednik mora da pobedi kako bi se sačuvala demokratija u SAD
"Kao što rekoh": Tramp ponovo u Batleru, na mestu gde je izvršen atentat na njega© Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Donald Tramp se u subotu vratio u Batler, Pensilvanija, gde je u julu zamalo ubijen, pozivajući veliku masu okupljenu na predizbornom skupu da glasa za njega i odnese pobedu na izborima.

Bivši predsednik i republikanski kandidat nastavio je tamo gde je stao u julu kada mu je metak koji je ispaljen sa krova susedne zgrade pogodio uvo. Počeo je svoj govor sa: "Kao što rekoh", i pokazao prema tabli sa podacima o imigraciji koju je koristio i kada je Tomas Metju Kruks pucao na njega pre tri meseca, prenosi agencija AP.

"Pre dvanaest nedelja svi smo primili metak za Ameriku. Sve što svi tražimo je da svi izađu i glasaju. Moramo da pobedimo. Ne možemo dozvoliti da se ovo desi našoj zemlji", rekao je Tramp u Batleru.

Kako se napominje u izveštaju AP-a, Trampov izborni štab želeo je da maksimalno iskoristi ovaj događaj samo 30 dana do kraja predizbornih aktivnosti i sa glasanjem koje je već u toku u nekim državama, u njegovoj trci protiv demokratskog protivkandidata, potpredsednice SAD Kamale Haris.

U Batleru je nastupio muzičar Li Grinvud, ali je prvi put na Trampovom skupu govorio milijarder Ilon Mask.

Na početku skupa, Tramp je zatražio minut ćutanja u čast vatrogascu Koriju Koperatoreu, koji je poginuo dok je štitio članove porodice u pucnjavi u julu. Nekoliko članova porodice Komperatore je prisustvovalo, uključujući i njegovu udovicu Helen, koja je tokom Trampovog obraćanja stajala pored njegove snaje Lare Tramp.

Stojeći iza zaštitnog stakla koje sada pokriva binu na njegovim skupovima na otvorenom, Tramp je potencijalnog atentatora nazvao opakim čudovištem i rekao da je to što nije uspeo u svojoj nameri "ruka proviđenja i milost Božija".

U izveštaju se dodaje da je bilo veoma vidljivo pojačano obezbeđenje, sa naoružanim pripadnicima reda u maskirnim uniformama na krovovima.

Osim poginulom Komperatoreu, Tramp je odao počast i dvojici povređenih učesnika mitinga u julu, Dejvidu Daču i Džejmsu Kopenhaveru. Oni i Tramp su pogođeni kada je 20-godišnji strelac Tomas Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji otvorio vatru sa neobezbeđenog krova u blizini pre nego što su ga snajperisti ubili.

Tramp je na mitingu, između ostalog, kritikovao odgovor Bajdenove administracije na uragan Helen uz tvrdnju da preživeli u katastrofi dobijaju samo 750 dolara od Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama. Ta cifra se odnosi na pomoć koju agencija može dati nekome u pogođenom području za ono što bi mu moglo odmah zatrebati, dodaje AP.

"Nude 750 dolara ljudima čiji su domovi odneseni, dok pritom šaljemo desetine milijardi dolara u strane zemlje za koje većina ljudi nikada nije čula", izjavio je Tramp na mitingu.

Jedan od najiščekivanijih gostiju bio je izvršni direktor "Spejs iksa", "Tesle" i Iksa Ilon Mask. On se u subotu popeo na binu skačući i dižući pesnice u vazduh nakon što ga je Tramp predstavio kao velikog džentlmena i nekog ko je spasio slobodu govora.

"Predsednik Tramp mora da pobedi da bi sačuvao Ustav. On mora da pobedi da bi sačuvao demokratiju u Americi", rekao je Mask, koji je podržao Trampa nakon pokušaja atentata.

Mask, za kojeg AP navodi da je prigrlio konzervativnu politiku i finansira napore da Tramp pobedi na izborima u nekoliko neodlučnih država, sastao se sa Trampom i njegovim potpredsednikom, senatorom iz Ohaja Džej Di Vensom iza bine, noseći crni šešir sa natpisom "Učinimo Ameriku ponovo velikom", opisuje se u izveštaju AP-a.

Na putu ka mitingu bio je postavljen bilbord: "U Maska verujemo" sa njegovom fotografijom, ističe se u tekstu.

Kandidat za potpredsednika Džej Di Vens na mitingu je oštro kritikovao demokrate jer su Trampa nazvali pretnjom demokratiji, rekavši da je takva vrsta jezika zapaljiva.

"Čuli ste pucnje. Videli ste krv. Svi smo se plašili najgoreg. Ali znali ste da će sve biti u redu kada je predsednik Tramp visoko podigao pesnicu u vazduh i povikao: 'Borite se, borite se!'", rekao je Vens.

Podseća se i da je savezna država Pensilvanija ključna za obe predsedničke kampanje, i demokratsku i republikansku.

Tramp je izgubio u Pensilvaniji pre četiri godine nakon što ju je prebacio u kolonu republikanaca 2016. On mora da poveća odziv birača u konzervativnim uporištima kao što je Batler, ako želi da osvoji Pensilvaniju u novembru nakon što ju je izgubio pre četiri godine, ističe AP.

Haris je takođe usmerila svoje napore u kampanju u Pensilvaniji, odlazeći tamo više puta.

image