U Kazahstanu na referendumu odlučuju o izgradnji nuklearki

Kazahstan uvozi električnu energiju, pretežno iz Rusije, a domaći elektroenergetski objekti uglavnom su zastareli

Referendum o izgradnji nuklearne elektrane održava se u Kazahstanu. Više od 12 miliona građana može da se izjasni povodom referendumskog pitanja "Da li se slažete sa izgradnjom nuklearne elektrane u Kazahstanu" na 10.325 biračkih mesta.

Ideju o izgradnji nuklearke promoviše vlada predsednika Kasima Tokajeva, dok ova centralnoazijska država nastoji da postepeno ukine zastarele termoelektrane na ugalj.

Taj plan se, međutim, suočio sa javnom kritikama zbog mogućih opasnosti, nasleđa sovjetskog nuklearnog testiranja i strahova da će Rusija biti uključena u projekat izgradnje nuklearke, prenosi Rojters.

Iako ima značajne rezerve prirodnog gasa, Kazahstan, zemlja sa oko 20 miliona stanovnika, oslanja se uglavnom na termoelektrane na ugalj za proizvodnju električne energije, uz dopunsku proizvodnju u nekim hidroelektranama i sektoru obnovljivih izvora energije.

Kazahstan uvozi električnu energiju, pretežno iz Rusije, a domaći elektroenergetski objekti uglavnom su zastareli.

Održavanje referenduma obezbeđivaće 33.000 policajaca.

Svoj stav će moći da iznesu i građani koji žive u inostranstvu, a Ministarstvo spoljnih poslova Kazahstana saopštilo je da će biti otvorena 74 biračka mesta u 59 zemalja.

Rezultati referenduma biti objavljeni od 7. do 12. oktobra.