Svet

Gaza posle godinu dana rata: Dve trećine srušenih zgrada i 42 miliona tona otpada od ruševina

Procena Ujedinjenih nacija iz aprila ove godine sugeriše da će biti potrebno 14 godina da se raščiste ruševine
Gaza posle godinu dana rata: Dve trećine srušenih zgrada i 42 miliona tona otpada od ruševina© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Ujedinjene nacije procenjuju da u Gazi postoji više od 42 miliona tona ostataka od ruševina, uključujući i porušene zgrade koje još uvek stoje i one sravnjene sa zemljom, piše agencija Rojters.

To je 14 puta više od ukupne količine ruševina u Gazi između 2008. i početka rata pre godinu dana, i preko pet puta više od količine koja je ostala nakon bitke za Mosul u Iraku 2016-17. godine, saopštile su UN.

Nagomilani ostaci ispunili bi Veliku piramidu u Gizi, najveću u Egiptu, i to čak 11 puta. I taj otpad svakodnevno raste.

UN pokušavaju da pomognu dok vlasti u Gazi razmatraju kako da se nose sa ostacima ruševina, izjavila su tri zvaničnika UN.

Radna grupa za upravljanje otpadom koju predvode UN planira pilot-projekat sa palestinskim vlastima u Kan Junisu i gradu Deir el Balah u centralnoj Gazi kako bi ovog meseca počeli da raščišćavaju ruševine pored puteva.

Izazovi su ogromni, ukazuje šef Kancelarije za Gazu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Alesandro Mrakić, koji je kopredsedavajući radnom grupom.

Izraelska vojska je saopštila da se borci Hamasa kriju među civilima i da će ih gađati gde god se pojave, istovremeno pokušavajući da izbegnu stradanje civila. Na pitanje o ruševinama, izraelska vojna jedinica KOGAT rekla je da želi da poboljša rukovanje otpadom i da će sarađivati sa UN na proširenju tih napora.

Mrakić dodaje da je saradnja sa Izraelom odlična, ali da detaljne rasprave o budućim planovima tek treba da budu održane.

U prvoj godini sukoba, koji je otpočeo nakon što su pripadnici Hamasa ušli u Izrael 7. oktobra prošle godine, ubili oko 1.200 Izraelaca i uzeli više od 250 talaca, stradalo je skoro 42.000 Palestinaca prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Prema satelitskim podacima UN, dve trećine predratnih objekata u Gazi, više od  163.000 zgrada, oštećeno je ili sravnjeno s zemljom. Oko trećine su bile visoke zgrade.

Nakon sedmonedeljnog rata u Gazi 2014. godine, UNDP i njegovi partneri su očistili tri miliona tona otpada, što je svega sedam odsto od ukupnog broja trenutnog šuta i ostataka.

Mrakić je naveo neobjavljenu preliminarnu procenu da bi čišćenje 10 miliona tona koštalo 280 miliona dolara, što znači oko 1,2 milijarde dolara ako bi se rat sada zaustavio.

Procena Ujedinjenih nacija iz aprila sugeriše da će biti potrebno 14 godina da se raščiste ruševine.

Ispod ruševina se nalaze neotkrivena tela, čak 10.000 prema palestinskom ministarstvu zdravlja, i neeksplodirane bombe, rekao je Mrakić.

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu saopštio je da bi oko 2,3 miliona tona otpada moglo biti kontaminirano, pozivajući se na procene osam izbegličkih kampova u Gazi, od kojih su neki pogođeni.

Azbestna vlakna mogu izazvati rak grkljana, jajnika i pluća kada se udišu.
Svetska zdravstvena organizacija zabeležila je skoro milion slučajeva akutnih respiratornih infekcija u Gazi u poslednjih godinu dana, ne navodeći koliko ih je povezano sa prašinom.

Lekari se plaše porasta broja obolelih od raka i urođenih anomalija zbog curenja metala u narednim decenijama.

Ruševine Gaze su ranije korišćene za izgradnju morskih luka. Ujedinjene nacije se sada nadaju da će reciklirati deo za putnu mrežu i jačanje obale.

U Gazi, koja je imala predratnu populaciju od 2,3 miliona stanovnika na gusto naseljenom području dugačkom 45 kilometara i širokom 10 kilometara, nedostaje prostor potreban za odlaganje, kaže UNDP.

Deponije su sada u izraelskoj vojnoj zoni. Izraelski KOGAT saopštio je da se nalaze u zabranjenoj zoni, ali da će pristup biti odobren.

Vladini zvaničnici prijavljuju nestašicu goriva i mašina zbog izraelskih ograničenja koja usporavaju raščišćavanje. Portparol UNEP-a je rekao da su produženi procesi odobravanja "veliko usko grlo".

Izrael nije posebno komentarisao navode da ograničavaju upotrebu mašinerije.

UNEP kaže da im je potrebna dozvola vlasnika da uklone ruševine, ali su razmere razaranja zamaglile granice imovine, a neki podaci o imovini su izgubljeni tokom rata.

Nekoliko donatora je izrazilo interesovanje za pomoć od sastanka palestinske vlade na Zapadnoj obali 12. avgusta, rekao je Mrakić, ne navodeći njihova imena.

Zvaničnik UN-a, koji je tražio da bude anoniman ukazao je da su svi zabrinuti da li da investiraju u obnovu Gaze ako ne postoji političko rešenje.

image