Svet

Amerikanci u problemu: Pojas Gaze zabranjena zona za obaveštajce

Nedostaci obaveštajnih podataka o Gazi mogli bi otežati Beloj kući da pronađe pravu formulu za sporazum o prekidu vatre
Amerikanci u problemu: Pojas Gaze zabranjena zona za obaveštajce© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Američke obaveštajne službe su se dugo suočavale sa preprekama po pitanju prikupljanja informacija iz Pojasa Gaze, a najveći problem je što je taj prostor zatvoren od ostatka sveta, pa je dobijanje iz verodostojnih obaveštajnih izvora iznutra izuzetno teško, objavio je "Politiko" u susret godišnjici napada Hamasa.

Od prestanka službenih putovanja u Gazu 2003. godine bilo je neizbežno da će SAD izgubiti pojam o dešavanjima u Gazi.

"Ne postoji zamena za čizme na terenu u smislu prikupljanja obaveštajnih podataka", rekao je bivši obaveštajni oficir SAD Ted Singer.

Kako piše "Politiko", napad Hamasa je razotkrio značajan jaz u obaveštajnim podacima Vašingtona o Gazi i razumevanju Hama, što je izazvalo pritisak da se pojača prikupljanje podataka i njihova analiza.

"Regrutovanje i rukovanje izvorima u zabranjenoj oblasti je opasno, kako fizički, tako i iz kontraobaveštajne perspektive, i za službenike i za agente", upozorava.

Kako kaže, postalo je još teže nakon napada 7. oktobra prošle godine, jer je enklava sada potpuno zatvorena i za humanitarne grupe i novinare je teško da tamo uđu, što otežava regrutovanje ljudskih resursa.

Dok Izrael ima svoj satelitski program, američki sateliti su daleko sofisticiraniji. Amerika je pomogla Izraelu tako što je podelila slike svojih satelita, na osnovu čega su otkriveni tuneli i druge komande Hamasa.

"Nedostaci obaveštajnih podataka o Gazi mogli bi otežati Beloj kući da pronađe pravu formulu za sporazum o prekidu vatre. Nejasno je gde tačno leže slepe tačke SAD, ali javna prepirka oko predloženog oslobađanja talaca SAD i sporazuma o prekidu vatre razotkrila je nedostatak jasnoće", rezimira "Politiko".

image