Svet

U Litvaniji počinje NATO vežba "Gvozdenik vuk 2024": Učestvuju vojske iz sedam evropskih zemalja i SAD

Vežbe "Gvozdeni vuk" održavaju se svake godine u proleće i jesen sa ciljem procene borbene gotovosti bataljona koji su u sastavu pešadijske brigade "Gvozdeni vuk" i pune integracije borbene grupe isturenog prisustva snaga NATO-a
U Litvaniji počinje NATO vežba "Gvozdenik vuk 2024": Učestvuju vojske iz sedam evropskih zemalja i SADGetty © Sean Gallup

U Litvaniji će danas početi međunarodna vojna vežba "Gvozdeni vuk 2024", koje će trajati deset dana, saopštile su litvanske oružane snage, a u vežbama će učestvovati i zemlje članice NATO-a.

Pored litvanske vojske, u vežbama će učestvovati i pripadnici oružanih snaga Belgije, Češke, SAD, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke.

Kako prenosi ukrajinski list "Evropska pravda", vežbe će se održati na poligonu "General Silvestras Žukauskas", a u njima će učestvovati više od 3.200 litvanskih i savezničkih vojnika sa oko 700 jedinica vojne tehnike.

Tokom vežbi uvežbavaće se planiranje i izvođenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, kao i interakcija između jedinica. Građani litvanskih okruga oko zone izvođenja vojnih manevara upozoreni su na kretanje vojne tehnike na putevima tokom trajanja vežbe.

Vežbe "Gvozdeni vuk" održavaju se svake godine u proleće i jesen sa ciljem procene borbene gotovosti bataljona koji su u sastavu pešadijske brigade "Gvozdeni vuk" i pune integracije borbene grupe isturenog prisustva snaga NATO-a.

Proteklog vikenda održana je evaluaciona terenska taktička obuka "Jesenji strelac 2024" u regionu Alitus u Litvaniji, u organizaciji Prve divizije Litvanskog streljačkog saveza "Antanas Juozapavičijus".

Podsećanja radi, pre nekoliko dana, "Velt" je pozivajući se na još ne objavljena dokumenta, objavio vest da NATO želi da formira dodatnih 49 brigada spremnih za borbu od kojih će svaka imati oko 5.000 vojnika, čime će ukupan broj brigada biti podignut na 131, prenosi "Velt" pozivajući se na još neobjavljena dokumenta.

Radi se o takozvanim minimalnim zahtevima koje su izneli američki general Kristofer Kavoli i francuski admiral Pjer Vandije, a potreba za jačanjem vojne moći NATO-a objašnjava se pretnjom koja navodno dolazi od Rusije.

image