Svet

SAD Izraelu nude diplomatsku zaštitu i oružje ako se suzdrže od napada na pojedine mete u Iranu

Amerikanci i Izraelci vode pregovore o izraelskom odgovoru na iranski napad
SAD Izraelu nude diplomatsku zaštitu i oružje ako se suzdrže od napada na pojedine mete u Iranu© Ruma Aktar

SAD su Izraelu navodno ponudile "kompenzacioni paket" ako se bude uzdržao od gađanja pojedinih meta u Iranu, prenela je izraelska televizija "Kan11".

Taj paket je predstavljen tokom pregovora dve strane o izraelskom odgovoru na nedavni iranski napad na Izrael, navodi "Džeruzalem post".

On navodno uključuje garanciju da će SAD Izraelu pružiti "potpunu diplomatsku zaštitu", kao i da će Vašington isporučiti paket naoružanja ako se Tel Aviv suzdrži od napada na pojedine mete unutar Irana.

Izraelski novinar Amihaj Stajn sumirao je razgovore na sledeći način: "Američki zvaničnik je rekao, 'Ako se suzdržite od napada na lokacije A, B i C, mi ćemo vam obezbediti diplomatsku zaštitu i novi paket naoružanja'".

Izraelski zvaničnici su, navodno, rekli da će uzeti u obzir američki stav, ali i da će "učiniti sve kako bi zaštitili bezbednost građana i Države Izrael".

Prema navodima "Džeruzalem posta", Izraelske odbrambene snage (IDF) nalaze se u pregovorima sa svojim američkim kolegama o odgovoru na nedavni iranski napad.

Američki general Majkl Kurila trenutno se nalazi u Izraelu, gde vodi pregovore sa Izraelcima.

Izrael je obećao da će odgovoriti na napad, tokom kojeg je na Izrael ispaljeno preko 180 projektila.

image