Fico s ukrajinskim premijerom: Nećemo vas u NATO, ali podržavamo vaš ulazak u EU

Fico je tokom susreta s Denisom Šmigalom rekao da su Slovaci "hladni" o pitanju ulaska Kijeva u NATO, ali da aktivno podržavaju Ukrajinu na putu ka Evropskoj uniji

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da Slovačka stoprocentno podržava ulazak Ukrajine u EU, ali ne i u NATO.

"Govorim iskreno - 'hladni' smo o pitanju članstva Ukrajine u NATO-u, ali vas podržavamo sto odsto u vezi sa EU. Vaše članstvo će za nas biti važno i značajno", rekao je Fico tokom današnjeg međuvladinog sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, prenosi "Ukrinform".

Prema njegovim rečima, Slovačka aktivno podržava dodeljivanje statusa članice EU Ukrajini.

"Biće zemalja u EU koje će želeti da proces pridruživanja Ukrajine EU ne bude tako brz. Mi nećemo biti takvi", rekao je Fico.

Fico je najavio i da će Slovačka obezbediti hitne isporuke struje Ukrajini, dodavši da Slovačka podržava ideju pridruživanja Ukrajine jedinstvenom energetskom tržištu EU.

On je istakao da Slovačka priprema novi paket humanitarne pomoći za Ukrajinu, koji će, kako je najavio, uključivati podršku ukrajinskom energetskom sistemu.

Slovački premijer je prethodno rekao da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO sve dok je on na čelu vlade te zemlje.

"Sve dok sam ja na čelu slovačke vlade, upućivaću poslanike koji su pod mojom kontrolom kao predsednika vladajuće stranke Smer da nikada ne pristanu na ulazak Ukrajine u NATO", rekao je Fico.

On je takođe napomenuo da je spreman da poseti Moskvu sledećeg maja na 80. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata "sve dok je pozvan", i istakao da je "sloboda došla sa istoka i apsolutno ništa ne može da promeni ovu istinu".