Narko ratovi u Marselju: Zatvorenik unajmio 14-godišnjaka da ubije čoveka pa ga "otkucao" vlastima

Zatvorenik je navodno regrutovao tinejdžera da izvrši ubistvo iz osvete, a onda ga prijavio policiji

Dugogodišnji ratovi oko droge u Marselju ponovo su u centru pažnje nakon što je jedan zatvorenik preko društvenih mreža angažovao 14-godišnjaka da za 50.000 evra ubije pripadnika rivalske narko bande.

Zatvorenik (23) je potom policiju iz svoje zatvorske ćelije i prijavio ga za ubistvo 36-godišnjaka.

Tužilac Marselja, Nikolas Beson, opisao je najnoviji incident kao "neviđeno divljaštvo". Prema njegovim rečima u narko bande sada u svoje ratove uvlače "ultra mlade" koji su "potpuno izgubili orijentaciju".

Taksista, poznat u Marselju kao fudbaler-amater, pronađen je mrtav u svom automobilu u vlizini glavne železničke stanice. Taksista (36) nije imao nikakve veze sa trgovinom drogom u tom mediteranskom lučkom gradu, rekao je tužilac i dodao da, iako je "hladno upucan" u potiljak, policija veruje da on nije bio meta.

Zatvorenik je regrutovao 14-godišnjeg maloletnika i organizovao da ga taksi pokupi i odveze do jednog hotela u Marselju. Mladić je nosio svoj "magnum", objasnio je Beson.

Dečak je navodno dobio instrukcije da izvrši ubistvo i rečeno mu je da koristi taksi. Kada je taksista odbio da ga sačeka, tinejdžer mu je pucao u potiljak, saopštile su vlasti.

Četrnaestogodišnjak je tada navodno pobegao sa lica mesta i sakrio se u blizini, pozivajući svoje kontakte i moleći ih da dođu po njega. Ali umesto toga, zatvorenik koji je naredio ubistvo pozvao je policiju da prijavi dečaka, dajući im tačnu lokaciju, rekao je tužilac. Dečak je uhapšen i odveden na ispitivanje.

Beson je rekao da tačan razlog zbog kojeg je zatvorenik pozvao policiju i rekao da je delovao za narko-bandu ostaje da se utvrdi. Zatvorenik je u nedelju izašao pred sudiju i optužen je u tom slučaju.

Tužilac je rekao da je 14-godišnji dečak angažovan da izvrši ubistvo iz osvete zbog smrti 15-godišnjeg dečaka prošle srede.

Isti zatvorenik je prošle nedelje kontaktirao 15-godišnjeg dečaka na mreži rekavši da će mu platiti 2.000 evra da zaplaši konkurenta iz rivalske narko bande tako što će mu zapaliti vrata. Dečak je imao zadatak da puca na vrata čoveka i da ih zapali.

Ali tinejdžera su primetili članovi rivalske bande za koje je tužilac rekao da su ga "uboli 50 puta", a zatim ga zapalili i ubili. Četrnaestogodišnji dečak je zatim navodno angažovan na mreži nekoliko dana kasnije da osveti to ubistvo.

Marselj, drugi po veličini grad u Francuskoj, takođe je jedan od najsiromašnijih u Francuskoj i pogođen je nasiljem vezanim za drogu, koje je predsednik Emanuel Makron ove godine obećao da će iskoreniti, piše "Gardijan".

Grad je poslednjih godina bio poprište rata za kontrolu visoko profitabilnog tržišta droge između različitih klanova. Beson je rekao da su žrtve i počinioci takvog nasilja sve mlađi.

Dva poslednja smrtna slučaja znače da je broj ubistava vezanih za drogu u Marselju porastao na 17 od početka godine. Tokom prošle godine, u ratu narko bandi ubijeno je 49 ljudi.