Bajden: Nećemo odustati dok ne vratimo sve taoce kući, 7. oktobar mračan dan za palestinski narod

Američki predsednik naveo je na godišnjicu napada Hamasa na Izrael da svaki dan misli na taoce i njihove porodice, dok je potpredsednica Haris istakla je da je krajnje vreme da se sporazumom o taocima i prekidu vatre okončaju patnje nevinih

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris osudili su Hamas na godišnjicu napada militantne grupe na Izrael i ponovili posvećenost njihove administracije uspostavljanju sporazuma o prekidu vatre kako bi se okončale borbe u Gazi i Libanu, prenosi "Tajms of Izrael".

"Na ovu tužnu godišnjicu svedočimo o neizrecivoj brutalnosti napada 7. oktobra, ali i o lepoti života koji su tog dana ukradeni", navodi Bajden u saopštenju.

Američki predsednik je istakao da svaki dan misli na više od 100 talaca koji su još u zarobljeništvu i njihove porodice. On je obećao da njegova administracija "nikada neće odustati dok ne vratimo sve preostale taoce bezbedno kući".

Bajden je dodao da će "istorija takođe pamtiti 7. oktobar kao mračan dan za palestinski narod zbog sukoba koji je Hamas pokrenuo tog dana".

Potpredsednica Haris navela je da je krajnje vreme da se sporazumom o taocima i prekidu vatre okončaju patnje nevinih ljudi.

"Uvek ću se boriti da palestinski narod može da ostvari svoje pravo na dostojanstvo, slobodu, bezbednost i samoopredeljenje", dodala je Haris.