Premijer Ukrajine: Kijev neće obnoviti sporazum o tranzitu gasa s Moskvom

Vladimir Zelenski je u avgustu rekao da niko neće potpisati sporazum sa Ruskom Federacijom o produženju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe krajem 2024. godine

Ukrajina neće obnoviti sporazum sa Ruskom Federacijom o tranzitu ruskog gasa preko njene teritorije nakon isteka važećeg sporazuma, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

"Kijev neće obnoviti tranzitni sporazum s Moskvom nakon njegovog isteka. To je rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Slovačke Robertom Ficom", navodi se na Šmigalovoj stranici na Iksu.

Ranije je slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar potvrdio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu želju te zemlje da sačuva postojeće koridore za tranzit nafte i gasa.

Premijer Slovačke Robert Fico najavio je spremnost da uloži napore za obnavljanje odnosa sa Rusijom, budući, kako je rekao, da su Ruska Federacija i Evropska unija potrebne jedna drugoj.

"Ako se rat završi tokom mandata ove vlade, učiniću sve da obnovim ekonomske i standardne odnose sa Rusijom, jer je Rusija potrebna Evropskoj uniji, a i Rusiji je potrebna EU", rekao je Fico.

Vladimir Zelenski je u avgustu rekao da niko neće potpisati sporazum sa Ruskom Federacijom o produženju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe krajem 2024. godine.

Savetnik Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da će Ukrajina obustaviti tranzit ruske nafte i gasa u zemlje EU od 1. januara 2025. godine.

Istovremeno, on je rekao da će Ukrajina ispuniti svoje obaveze za snabdevanje naftom preko naftovoda "Družba".

Zapadne sankcije u decembru 2022. zabranile su isporuku nafte iz Rusije morskim putem u Evropsku uniju.

Izuzeci su napravljeni za snabdevanje preko naftovoda "Družba", jer bi nekoliko zemalja bez izlaza na more imalo poteškoća da pronađe alternativne snabdevače.