Norveška očekuje porast proizvodnje nafte i pad proizvodnje gasa u 2025.

Predlog budžeta pretpostavlja da će proizvodnja nafte porasti na oko 2,1 milion barela ekvivalenta nafte dnevno u 2025. godini, što je za 5,2 odsto više u odnosu na procenjenu proizvodnju ove godine

Norveška očekuje da će njena proizvodnja nafte i produkata nafte u tečnom stanju sledeće godine porasti za 5,2 odsto međugodišnje, dok će proizvodnja prirodnog gasa u istom periodu pasti za 1,6 odsto, navodi se u danas objavljenom predlogu budžeta Vlade Norveške za 2025.

Predlog budžeta pretpostavlja da će proizvodnja nafte porasti na oko 2,1 milion barela ekvivalenta nafte dnevno u 2025. godini, što je za 5,2 odsto više u odnosu na procenjenu proizvodnju ove godine.

Proizvodnja prirodnog gasa u Norveškoj će sledeće godine pasti sa ovogodišnje 123 milijarde kubnih metara (bcm) na 121 milijardu bcm sledeće godine, dodaje se u izveštaju.

Rast proizvodnje nafte će biti podstaknut proizvodnjom na novom nalazištu "Johan Kastberg" u Barencovom moru koje će prema očekivanjima biti otvoreno do kraja godine, prenosi portal "Oilprajs".

Zalihe naftnog polja "Johan Kastberg" prema procenama iznose između 450 i 650 miliona barela, a prognozira se da će se na ovom mestu proizvoditi nafta u narednih 30 godina.

"Nastavićemo da razvijamo naftnu industriju i nadalje ćemo stabilno i dugoročno snabdevati Evropu energentima", dodaje Vlada Norveške.