Svet

Amerika na Izrael potrošila rekordnih 17,9 milijardi dolara vojne pomoći

Američka pomoć od početka rata u Gazi uključuje finansiranje vojske, oružja, najmanje 4,4 milijarde dolara povlačenja iz američkih zaliha, kao i predaju već korišćene opreme
Amerika na Izrael potrošila rekordnih 17,9 milijardi dolara vojne pomoći© Andrew Harnik/Getty Images

SAD su potrošile rekordnih 17,9 milijardi dolara na vojnu pomoć Izraelu od početka rata u Gazi, prema izveštaju za projekat "Troškovi rata" Univerziteta Braun, koji je objavljen na godišnjicu napada Hamasa na Izrael. 

U pitanju je maksimalna suma koja je od 7. oktobra najveća vojna pomoć poslata Izraelu u jednoj godini, prenosi AP.

Dodatnih 4,86 ​​milijardi dolara uloženo je u finansiranje vojnih operacija SAD u regionu nakon napada Hamasa. 

To uključuje troškove operacije koju predvodi mornarica za suzbijanje napada jemenskih Huta na brodove.

Izveštaj koji je završen pre nego što je Izrael napao Liban jedan je od prvih procena američkih troškova Bajdenove administracije u podršci Izraelu tokom ratova u Gazi i Libanu.

Za razliku od javno dokumentovane vojne pomoći SAD Ukrajini, bilo je nemoguće dobiti tačne detalje o tome šta je Amerika isporučila Izraelu od prošlog oktobra, tako da je 17,9 milijardi dolara za godinu delimična cifra, rekli su istraživači.

Izrael, saveznik SAD od osnivanja 1948. godine, najveći je primalac američke vojne pomoći u istoriji, od 1959. godine dobio je 251,2 milijarde dolara, navodi se u izveštaju.

Američka pomoć od početka rata u Gazi uključuje finansiranje vojske, oružja, najmanje 4,4 milijarde dolara povlačenja iz američkih zaliha, kao i predaju već korišćene opreme.

Većina američkog oružja isporučenog ove godine bila je municija, od artiljerijskih granata do bombi razbijača bunkera od 900 kilograma i precizno vođenih bombi.

Oni su napore Bajdenove administracije da sakrije punu količinu pomoći nazvali – "birokratskim manevrisanjem".

image