Svet

Preliminarni rezultati referenduma: Kazahstan izglasao izgradnju nuklearne elektrane

Izgradnju nuklearke podržalo je 71,12 odsto izašlih glasača – tačnije 5,5 miliona, a protiv izgradnje se izjasnilo oko dva miliona
Preliminarni rezultati referenduma: Kazahstan izglasao izgradnju nuklearne elektrane© Meiramgul Kussainova/Anadolu via Getty Images

Centralna referendumska komisija Kazahstana saopštila je rano jutros prve preliminarne rezultate referenduma u vezi sa izgradnjom prve nuklearne elektrane u toj zemlji.

Od ukupnog broja upisanih građana s pravom glasa, 7,8 miliona je izašlo na referendum, a izgradnju nuklearke podržalo je 71,12 odsto izašlih glasača – tačnije 5,5 miliona. 

Protiv nuklearke glasalo je oko dva miliona od onih koji su izašli na referendum.

Izgradnja nuklearke, prema najavama Vlade Kazahstana koštaće od 10-12 milijardi dolara i trajaće oko 10 godina. 

Jedino pitanje na referendumu je bilo "Da li se slažete sa izgradnjom nuklearne elektrane u Kazahstanu". 

Ideja o izgradnji nuklearne elektrane u Kazahstanu rodila se pre pre četiri godine. Zbog deficita struje, mnogi industrijski projekti u Kazahstanu su u zastoju. Vlada je pre referenduma o izgradnji nuklearke morala da promeni 102 zakona. 

U svetu su aktivna 440 nuklearna reaktora iz kojih se električnom energijom snabdeva oko 30 zemalja, a najave su da će ih do kraja ove decenije biti još 60.

Da li će među njima biti i dva u Kazahstanu, znaće se u utorak kada bi trebalo da budu saopšteni zvanični rezultati referenduma.

image