UŽIVO: IDF eliminisao još jednog komandanta Hezbolaha; Poleteo avion "Er Srbije" iz Libana

Prema tvrdnjama IDF-a, Huseini je igrao ključnu ulogu u transferu oružja između Irana i Hezbolaha i bio je odgovoran za distribuciju naprednog naoružanja među jedinicama grupe

Militantni pokret iz Libana Hezbolah saopštio je da je lansirao rakete na izraelsku vojnu obaveštajnu bazu u blizini Tel Aviva, preneo je AFP.

"Grupa je saopštila da je ispalila salvu projektila na bazu Glilot vojne obaveštajne jedinice 8200 u blizini Tel Aviva", piše AFP.

Svega nekoliko sati kasnije izraelska vojska saopštila je da je eliminisala Sihaila Huseina Huseinija, komandanta štaba Hezbolaha.

"Juče su izraelske vazduhoplovne snage izvele precizan napad, zasnovan na obaveštajnim podacima, u oblasti Bejruta, eliminišući Suhaila Huseina Huseinija, komandanta štaba terorističke organizacije Hezbolah", navodi se saopštenju IDF-a.

Kako tvrde, štab kojim je komandovao nadgleda logistiku unutar organizacije i odgovoran je za budžet i upravljanje različitim jedinicama.

"Huseini je igrao ključnu ulogu u transferu oružja između Irana i Hezbolaha i bio je odgovoran za distribuciju naprednog naoružanja među jedinicama grupe, nadgledajući kako transport tako i raspodelu oružja", ističe izraelska vojska i dodaje je Huseini bio član Saveta za džihad, najvišeg vojnog tela Hezbolaha.

Izraelska vojska je detaljno navela da je Huseini takođe odgovoran za budžetiranje i logističko upravljanje najosetljivijim projektima Hezbolaha, uključujući ratne planove te organizacije i druge specijalne operacije, poput koordinacije napada iz Libana i Sirije.

8. okt 2024 • 14:21

Poleteo avion "Er Srbije" iz Libana: Na letu 85 odraslih i tri bebe

Srpska avio-kompanija "Er Srbija" saopštila je da je u toku repatrijacioni let kojim iz Bejruta do Beograda prevozi 85 odraslih putnika i tri bebe, a u organizaciji Vlade Republike Srbije.

Među putnicima na letu broj JU9071 većinu čine državljani Srbije, ali i susednih država, koji žive ili borave u Libanu.

Očekuje se da će avion srpske nacionalne avio-kompanije sleteti u Beograd oko 14.30 časova po lokalnom vremenu.

Zamenik lidera Hezbolaha: Izraelska kopnena operacija u Libanu je neuspešna

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem izjavio je danas da je izraelska kopnena misija u Libanu bila neuspešna i da su vojni kapaciteti grupe "netaknuti".

"Ono što naši neprijatelji govore o našim borbenim sposobnostima je iluzija. Oni lažu. Poručujemo im, sve više Izraelaca će biti raseljeno iz naselja. Izraelski plan je da ubijaju libanske civile i isprazne sela kako bi izazvali haos. Ali ja im kažem, vaši napori su propali", rekao je Kasem u snimljenoj poruci koja je emitovana na libanskoj televiziji, a prenela Al džazira.

On je rekao da posle nekoliko dana operacije u Libanu, izraelske snage nisu uspele da napreduju.

Takođe je izjavio da su SAD suštinski partner Izraela u napadima koji se izvode u Gazi i rekao da je Iran odlučan u tome da stane po strani i podrži otpor Izraelu.

"Da nije bilo američke podrške, agresija Izraela bi prestala za mesec dana", istakao je Kasem.

Hezbolah raketira Haifu: IDF izvodi napade na jugu Bejruta

Iz Libana je na Haifu nedavno lansirano oko 85 raketa, navodi IDF i dodaje da je u pitanju najveći baraž raketa lansiran na ovaj primorski grad od početka sukoba.

Izraelska vojska navodi da je bilo pokušaja presretanja, ali je odbila da iznese više detalja o tome koliko je projektila oboreno. Takođe nema ni podataka o broju povređenih, ali su prema pisanju "Tajms of Izraela", neke rakete i geleri pali u gradi i načinili materijalnu štetu.

Istovremeno, IDF je saopštio da izvodi napade na južna predgrađa Bejruta.

Borelj: Situacija u Libanu se konstantno pogoršava

Situacija u Libanu se iz dana u dan pogoršava, rekao je danas u Evropskom parlamentu šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i istakao da bi što pre trebalo postići prekid vatre u sukobu koji vode Izrael i Hezbolah u ovoj zemlji.

Borelj je naveo i da je oko 20 odsto libanskog stanovništva bilo je prinuđeno da se preseli, prenosi Rojters.

Izrael poslao tenkove u izbeglički kamp u Pojasu Gaze

Izrael je danas poslao tenkove dublje u izbeglički kamp Džabaliju u severnom pojasu Gaze i apelovao na ljude da što pre napuste to područje, rekli su stanovnici za Rojters.

Palestinski lekari rekli su da su u Džabaliji prijavljene žrtve, ali da nisu mogli da dođu do područja zbog napada, preneo je Rojters. Sa druge strane, IDF je saopštio da njegove snage pokušavaju da zaustave pripadnike Hamasa, koji vrše napade iz Džabalije.

Hamas i Islamski džihad saopštili su da su borci napali izraelske snage na severu protivoklopnim raketama i da ima žrtava među izraelskim trupama.

Izraelska vojska je saopštila da je eliminisala mnoge palestinske militante, locirala oružje i demontirala vojnu infrastrukturu u svojim operacijama u Džabaliji.

Kir Starmer: Nećemo zabraniti celokupnu prodaju naoružanja Izraelu

Britanski premijer Kir Starmer rekao je da neće zabraniti celokupnu prodaju oružja Izraelu, čime je direktno prekinuo poziv britanskog parlamenta da to učini.

Poslanih Zarah Sultana je pitao da li će Starmer "konačno učiniti ono što je pravno i moralno ispravno i okončati saučesništvo vlade u izraelskim ratnim zločinima zabranom prodaje oružja Izraelu, uključujući borbene avione F-35,a ne samo 30 licenci".

"Ne. Ali to je zaista ozbiljna stvar, zabrana svake prodaje bi značila nijednu u odbrambene svrhe", odgovorio je Starmer i dodao:

"Nijedna prodaja u odbrambene svrhe na godišnjicu 7. oktobra i nekoliko dana nakon ogromnog napada Irana na Izrael bi bio pogrešan potez ove vlade i ja to neću prihvatiti".

Iran testirao nuklearno oružje?

Pre tri dana, u iranskoj provinciji Semnan dogodio se potres jačine 4,5 stepeni po Rihterovoj skali, što je u brojnim zapadnim medijima izazvalo spekulacije da je Iran prvi put testirao nuklearno oružje.

Kako navodi "Kredl", takav seizmički događaj obično je rezultat zemljotresa, ali su se na društvenim mrežama pojavile glasine koje sugerišu da je potres zapravo rezultat podzemnog nuklearnog testa koji je izvršio Teheran kao odgovor na izraelske pretnje bombardovanjem nuklearnih energetskih i naftnih postrojenja u Iranu.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Zvaničnici UN: Pregovori jedini način da se povrati stabilnost na Bliskom istoku

Specijalna koordinatorka UN za Liban Žanin Henis-Plasčert i šef mirovnih snaga raspoređenih duž granice sa Izraelom (Unifil) general Arold Lazaro saopštili su da su pregovori jedini način da se povrati stabilnost na Bliskom istoku.

Oni naveli da su napadi Hezbolaha koji su počeli 8. oktobra 2023. predstavljali kršenje rezolucije Saveta bezbjednosti UN kojom je okončan 34-dnevni rat Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

"Previše života je izgubljeno, iskorenjeno i devastirano, a civili sa obe strane nemaju ni sigurnost ni stabilnost", naveli su zvaničnici.

Prema njihovim rečima, nasilje i uništavanje neće rešiti suštinska pitanja niti će bilo koga učiniti sigurnijim.

"Rešenje putem pregovora je jedini put da se povrati bezbednost i stabilnost koju civili sa obe strane očajnički žele i zaslužuju. Sada je vreme da se postupi u skladu sa tim", naveli su u saopštenju.

Libanska Vlada poručila: Spremni smo da odbijemo izraelsku agresiju

Libanska Vlada je saopštila da se njene trupe nalaze na južnoj granici zemlje i da su spremne da odbiju izraelsku agresiju.

"U svetlu varvarskih i sve češćih napada izraelskog neprijatelja na različite delove Libana, koji su izazvali smrt, povrede i velika razaranja, važno je da rukovodstvo Oružanih snaga pojasni da libanska vojska, koja je raspoređena po celoj zemlji, uključujući južni deo granice, preuzima svoje nacionalne odgovornosti, pruža pomoć poginulima i ranjenima i ostaje spremna da brani teritoriju u okviru svojih mogućnosti", navodi se u saopštenju.

Prioritet je, dodaju se "okončanje napada i negovanje otpornosti, podrška građanima i prevazilaženje krize interno raseljenih lica i nastavak spasilačkih operacija u koordinaciji sa nadležnim organima, uz održavanje građanskog mira i unutrašnje stabilnosti".

Oni su takođe uverili da će zemlja "prevazići ovaj težak test".

Lider Hamasa: Ustaćemo kao feniks iz pepela

Lider Hamasa u egzilu Kaled Mešal izjavio je da će ta grupa ustati "kao feniks iz pepela" uprkos teškim gubicima koje je pretrpela tokom rata sa Izraelom, i da nastavlja da regrutuje borce i proizvodi oružje.

Mešal je rekao da sukob sa Izraelom traje 76 godina, odnosno da datira od onoga što Palestinci nazivaju "Nakba" ili "katastrofa", kada su mnogi Palestinci raseljeni tokom rata 1948. nakon čega je stvoren Izrael.

"Istorija Palestine je sastavljena od ciklusa. Prolazimo kroz faze u kojima gubimo mučenike (žrtve) i deo naših vojnih sposobnosti, ali onda se palestinski duh ponovo uzdiže, kao feniks, zahvaljujući Bogu", rekao je Mešal za Rojters.

Mešal, koji je preživeo pokušaj ubistva 1997. godine nakon što mu je ubrizgan otrov i koji je bio generalni lider Hamasa od 1996. do 2017. godine, rekao je da je Hamas i dalje u stanju da se bori protiv izraelskih trupa.

"Izgubili smo deo naše municije i oružja, ali Hamas i dalje regrutuje mladiće i nastavlja da proizvodi značajan deo svog oružja i municije", rekao je Mešal, ne iznoseći detalje i dodao:

"Sve dok postoji (izraelska) okupacija, region je tempirana bomba".

Iranski ministar spoljnih poslova upozorava: Svaki napad na Iran dovešće do odmazde

Svaki napad na iransku infrastrukturu dovešće do odmazde, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči, upozoravajući Izrael da ne napada Iran.

"Savetujemo cionističkom režimu da ne testira iransku volju", izjavio je on.

Izraelska vojska rasporedila četvrtu diviziju u južni Liban

IDF je sinoć rasporedio četvrtu diviziju u južni Liban za kopnene operacije protiv militantne grupe Hezbolah, prenosi "Tajms of Izrael".

Vojska saopštava da je njena 146. rezervna divizija počela sinoć kopnene operacije u zapadnom sektoru južnog Libana.

Rezervna divizija se pridružuje stalnim armijskim divizijama - 98, 36. i 91. - koje već deluju u centralnom i istočnom sektoru južnog Libana.

Ovaj potez dodaje hiljade vojnika izraelskoj kopnenoj ofanzivi, a ukupan broj vojnika raspoređenih unutar Libana sada verovatno prelazi 15.000, tvrdi izraelski list.

Turska planira evakuaciju državljana iz Libana

Turska planira da u sredu brodovima evakuiše svoje državljane iz Libana koji su podneli zahtev da napuste ovu zemlju, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da se očekuje da danas za Bejrut krenu dva broda turske mornarice sa ukupnim kapacitetom od oko 2.000 putnika, prenosi Rojters.

Iz turskog ministarstva su dodali da će se proces evakuacije nastaviti narednih dana ako bude potrebno.
Mnoge zemlje počele su evakuaciju svojih građana iz Libana nakon što je izraelska vojska počela kopnenu operaciju u Libanu i nakon što je Iran prošle nedelje izvršio raketni napad na Izrael.

"Njujork tajms": Izrael neće odmah gađati iranska nuklearna postrojenja

Malo je verovatno da će Izrael gađati iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na napad Teherana balističkim raketama prošle nedelje, piše "Njujork tajms".

Neimenovani zvaničnici su za američki list izjavili da će se Izrael umesto toga verovatno fokusirati na vojne baze, obaveštajne službe ili lidere Hezbolaha, ali da bi kasnije mogao da krene u napad na nuklearni program Teherana, ako Iran odgovori.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Nekoliko Palestinaca povređeno u racijama IDF-a

Nekoliko Palestinaca je povređeno tokom izraelskih vojnih racija na Zapadnoj obali, prenela je agencija VAFA.

Kako se navodi, u zoru su izraelske snage upale u grad Bejt Umar, koji se nalazi severno od Hebrona, i izvršile opsežne pretrage u domovima mnogih lokalnih stanovnika. Upad je izazvao sukobe između izraelskih vojnika i palestinske omladine, tokom kojih su vojnici ispalili suzavac i ispalili gumene metke na lokalne stanovnike.

Dvojica mladih Palestinaca povređena su u sukobima sa izraelskim snagama koji su izbili u ponedeljak uveče tokom racije na izbeglički kamp El Arub severno od Hebrona.

Još jedan palestinski mladić ranjen je tokom sukoba sa snagama bezbednosti u gradu Jabad u provinciji Dženin, gde je vojska koristila bojevu municiju i šok granate protiv stanovnika.

U napadu izraelske vojske poginulo deset libanskih vatrogasaca

Najmanje deset pripadnika libanske vatrogasne službe poginulo je na jugu zemlje usled izraelskih vazdušnih napada, prenosi TV kanal El Majadin.

Kako se navodi, do pogibije je došlo u gradu Barahit, kada su vatrogasci pokušali da otklone posledice prethodnih vazdušnih udara u tom području.

Kina šalje medicinske zalihe Libanu

Kina će obezbediti hitne medicinske zalihe Libanu, saopštila je danas Kineska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju.

"Na zahtev libanske vlade, kineska vlada je odlučila da obezbedi hitne humanitarne medicinske zalihe Libanu kako bi pomogla u pružanju medicinske pomoći", naveo je portparol agencije Li Ming u saopštenju, preneo je Rojters.

Huti izveli napad na Izrael: Korišćene rakete i dronovi kamikaze

Pokret Ansar Alah (Huti) saopštio je da je pogodio vojne ciljeve u Tel Avivu koristeći dve rakete, uključujući hipersoničnu.

"Izveli smo dve operacije u okviru pete faze sukoba, uspešno pogodivši dve mete. U okviru prve operacije pogodili smo dva vojna cilja u okupiranoj Jafi (Tel Aviv) raketama 'palestina-2' i 'zu fikar'", navodi se u saopštenju.

Pored toga, dodaje se da su tokom napada korišćeni i dronovi kamikaze za napad na Tel Aviv i Eilat u južnom Izraelu.

Libanski mediji: Izrael gađao južna predgrađa Bejruta

Libanski državni mediji objavili su da je Izrael tokom noći gađao južna predgrađa Bejruta, nakon što je izraelska vojska izdala upozorenje stanovnicima te oblasti.

Izrael je juče pokrenuo talas vazdušnih napada na južni Liban, sa 100 aviona koji su gađali oko 120 lokacija u razmaku od sat vremena, saopštila je izraelska vojska (IDF).

Arapski portparol IDF-a izdao je hitno upozorenje libanskim civilima da do daljnjeg izbegavaju da budu na plaži ili u čamcima na obali reke Avali na jugu zemlje.

Sirene su se oglasile u ponedeljak uveče u centralnom Izraelu nakon što je nekoliko projektila došlo iz pravca Libana, a izraelska vojska je saopštila da su neki projektili presretnuti, dok su ostali pali na otvorena područja.