Svet

Kim Džong Un: Pjongjang nije zainteresovan da "oslobodi" Jug

Severnokorejski lider isključio je mogućnost da njegova zemlja napadne Južnu Koreju i dodao da je koegzistencija dve države na Korejskom poluostrvu u njihovom interesu
Kim Džong Un: Pjongjang nije zainteresovan da "oslobodi" JugGetty © SOPA Images / Contributor

Iskreno, nemamo nameru da napadnemo Republiku Koreju, rekao je lider Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Džong Un u govoru na Univerzitetu nacionalne odbrane u Pjongjangu.

Kim je podsetio da se u prošlosti mnogo pričalo "o oslobađanju Juga i o nasilnom ujedinjenju, ali na to sada ne zanima".

Politika dve države na Korejskom poluostrvu čini Severnu Koreju manje zainteresovan za "poslove" Južne, dodao je on.

Kim je, međutim, kritikovao nedostatak uvida u političku komandu u Seulu i, posebno, njenu saradnju sa svojim "gospodarima" u Vašingtonu u razmeštanju podmornica i aviona koji nose nuklearno oružje.

Pošto je DNRK nuklearna zemlja, naoružana strateškim nuklearnim arsenalom, način da Republika Koreja "živi bezbedno" je da osigura da Pjongjang ne pribegne vojnoj sili, upozorio je Kim.

U međuvremenu, dodao je on, južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, umesto da spreči izbijanje rata, "potpuno je uronjen u slepu veru u moć svog gospodara" i radije pozajmljuje nuklearno oružje iz SAD.

image