Svet

"Njujork tajms": Izrael neće odmah gađati iranska nuklearna postrojenja

Navodi se i da je Vašington saopštio da su umesto napada, sabotaža, diplomatija i sankcije najbolji način da se nosi sa iranskim nuklearnim programom
"Njujork tajms": Izrael neće odmah gađati iranska nuklearna postrojenjaGetty © IIPA

Malo je verovatno da će Izrael gađati iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na napad Teherana balističkim raketama prošle nedelje, piše "Njujork tajms".

Neimenovani zvaničnici su za američki list izjavili da će se Izrael umesto toga verovatno fokusirati na vojne baze, obaveštajne službe ili lidere Hezbolaha, ali da bi kasnije mogao da krene u napad na nuklearni program Teherana, ako Iran odgovori.

Prema pisanju "Njujork tajsma", bivši i sadašnji visoki izraelski zvaničnici nisu sigurnu da li bi Izrael mogao da nanese ozbiljnu štetu iranskom nuklearnom programu, ali se navodi i da zvaničnici Pentagona razmatraju da li će Izrael u svakom slučaju odlučiti da je ovo najbolji trenutak da gađaju.

Postavlja se i pitanje da li bi potencijalni udar bio efikasan da u dovoljnoj meri uspori nuklearni program, ili bi ga umesto toga  samo poslao "ispod zemlje", ili primorao Teheran da ga ubrza.

Navodi se i da je Vašington saopštio da su umesto napada, sabotaža, diplomatija i sankcije najbolji način da se nosi sa iranskim nuklearnim programom.

Dodaje se i da Izrael dugi niz godina nije imao pravi plan da napadne iranski nuklearni program, već se fokusirao na Hezbolah, sve dok Naftali Benet nije postao premijer 2021. Benet, koji je poslednjih dana pojačao svoje pozive da se napadne iranski nuklearni program, u kratkom roku je "naredio nove vežbe za simulaciju letenja na velikim udaljenostima do Irana i izdvajanje novih resursa u pripreme".

image