Istorijski ulov: Litvanija zaplenila pet pari pantalona iz ruskog voza, šalje ih Kijevu

Pantalone potpadaju pod sankcije bloka protiv Moskve kao odeća za potencijalnu vojnu upotrebu, saopštile su litvanske vlasti

Litvanija je zaplenila pet pari maskirnih pantalona iz putničkog voza koji je saobraćao iz ruske eksklave Kalinjingrad za Moskvu, saopštile su lokalne vlasti, obećavajući da će ih poslati kao pomoć Kijevu.

Službenici Teritorijalne carine Kaunasa i Carinske kriminalističke službe pronašli su pantalone u poštanskom vagonu putničkog voza Kalinjingrad-Moskva. Vlasti su "otkrile i zadržale poštansku pošiljku u kojoj su verovatno bili vojni predmeti – maskirne pantalone", saopštila je carina Litvanije.

Odevni predmeti potpadaju pod sankcije Saveta EU protiv Rusije kao odeća specijalno dizajnirana za kamuflažu, navodi Vilnjus.

Krajem septembra i početkom oktobra, lokalne vlasti su zaplenile nekoliko pošiljki maskirnih mreža, takođe za vojnu upotrebu, dodaje se u saopštenju.

Carinici smatraju da su takvi predmeti "namenjeni ruskim snagama koje se bore protiv Ukrajine" i "obično ih šalju članovi različitih dobrovoljnih organizacija koje deluju u ruskoj Kalinjingradskoj oblasti".

Pet pari pantalona i druga zaplenjena roba sada će biti poslata u Ukrajinu kao "pomoć" iz Litvanije.

Železnički saobraćaj od Kalinjingrada do ostatka Rusije mora da prolazi kroz Litvaniju. Ubrzo nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, Vilnjus je najavio da će blokirati tranzit robe koja potpada pod sankcije EU na svojoj teritoriji.

Guverner regiona Anton Alihanov nazvao je odluku Litvanije pokušajem da se "uguši" ovo područje. On je naglasio da je 20-40 odsto robe koja je prolazila između Kalinjingrada i Rusije potpala pod ograničenja, uključujući cement, metale i druge važne građevinske materijale.