Stiže uragan Milton, jači od Helene: "Umrećete ako se ne evakuišete"

Gradonačelnica Tampe upozorava da se ovakav olujni talas ne može preživeti

Uragan Milton, koji je ojačao i postao oluja kategorije pet, odnosno najrazornija kategorija uragana, kreće se ka Floridi, dok gradonačelnica Tampe Džejn Kastor upozorava tamošnje stanovništvo da će "umreti" ako ne postupe prema naređenjima za evakuaciju.

Očekuje se da će Milton udariti u Tampa Bej do srede i otputovati na istok preko Floride pre nego što izađe u Atlantski okean. Oluja stiže manje od dve nedelje nakon uragana Helena, a naređenja za evakuaciju su izdata u okruzima Floride u regionu Tampa Bej, ali i drugim koji su na putu uragana. 

"Ovakvog nikada nije bilo. Helena je bila poziv za buđenje, ovo je bukvalno katastrofalno. I mogu reći bez ikakve dramatizacije: ako odlučite da ostanete u jednoj od tih zona za evakuaciju, umrećete", upozorila je Kastor.

Kastor je objasnio da bi predviđeni olujni udari do 12 stopa, odnosno dvostruko veći od udara koje je izazvala Helena i koji su bili katastrofalni za svakoga u toj oblasti. Ona je takođe rekla da bi susedni okrug mogao da bude u potpunosti "pod vodom" ako oluja bude jaka kao što se predviđa.

"Neka predviđanja govore da će okrug Pinelas, južno od nas, ceo okrug biti pod vodom. Dakle, ovo je nešto što nikada u životu nisam videla. I mogu vam reći da svako ko je rođen i odrastao u oblasti Tampa Bej nikada ranije nije video nešto slično", rekla je Kastor, navodeći da je predviđen olujni talas koji se ne može preživeti.