Svet

Iran razmatra stvaranje pakta sa regionalnim saveznicima

Predlaže se da se raspodela uloga i sprovođenje plana poveri Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbednost Irana
Iran razmatra stvaranje pakta sa regionalnim saveznicimaGetty © Ahmet Dursun/Anadolu

Komisija za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u iranskom parlamentu priprema nacrt zakona o takozvanom paktu otpora sa brojnim akterima i "oslobodilačkim pokretima" širom Bliskog istoka koji predviđa pružanje kolektivne vojne i ekonomske pomoći u slučaju da SAD ili Izraelski napadnu na jednog od potpisnika.

Sporazumom je predviđeno formiranje operativnog štaba za koordinaciju vojnih operacija i održavanje obuke, navodi agencija Tasnim.

Predlaže se da se raspodela uloga i sprovođenje plana poveri Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbednost Irana. Autori zakona tvrde da bi Savet bezbednosti Irana trebalo da bude zadužen i za razmatranje zahteva za pridruživanje Paktu otpora.

Sporazum bi predviđao međusobnu podršku u krizama i uspostavljanje zajedničke vojne infrastrukture za suprotstavljanje pretnjama koje predstavljaju Izrael i zapadne zemlje. Kada bude dovršen, predlog zakona će biti podnet parlamentu na razmatranje.

Vredi podsetiti, da iransku Osovinu otpora, pored Irana, čine Hezbolah, Hamas, jemenski Huti, Islamski otpor u Iraku i druge militantne grupe u regionu koje podržavaju politiku Teherana.

image