Svet

Francuska sledeće godine šalje "miraže" Ukrajini: Piloti se već obučavaju u Nansiju

Ministar odbrane Sebastijan Lekornu je kazao da Francuska prilagođava svoje avione kako bi oni bili "pogodniji za sukob u Ukrajini"
Francuska sledeće godine šalje "miraže" Ukrajini: Piloti se već obučavaju u NansijuGetty © NurPhoto/NurPhoto

Francuska će Ukrajini tokom prve polovine naredne godine poslati borbene avione domaće proizvodnje, najavio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu.

Kako je preneo "Politiko", ministar je u intervjuu za "Sudouest" rekao da bi avioni "miraž 2000-5" mogli da lete u Ukrajini u prvoj polovini 2025.

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je početkom juna obećao da će Ukrajini isporučiti pomenute letelice, kao i da će se ukrajinski piloti za upravljanje "miražima" obučavati u Francuskoj. Tada se prognoziralo da će prebacivanje aviona u Ukrajinu i kompletiranje obuke pilota biti obavljeno do kraja godine.

Lekornu je dodao da Francuska prilagođava svoje avione kako bi oni bili "pogodniji za sukob u Ukrajini".

"Cilj je da ih opremimo sredstvima za dejstva vazduh-zemlja, kao i da ojačamo njihov sistem za elektronsko ratovanje. Ali, ono što je najvažnije je obuka pilota i mehaničara, koja se nastavlja u Nansiju", rekao je francuski ministar.

Kako je najavljeno, tačan datum isporuke aviona Ukrajini zavisiće od rezultata obuke, a i Makron i Lekornu su više puta odbili da otkriju koliki broj aviona će biti isporučen Kijevu.

image