Trinaest američkih saveznih i država i Distrikt Kolumbija podneli tužbu protiv TikToka

Podnosioci tužbi tvrde da TikTok koristi softver koji namerno stvara zavisnost kod korisnika, čiji je cilj da deca i mladi provedu što više vremena gledajući sadržaje na toj platformi

Trinaest američkih saveznih država i Distrikt Kolumbija podneli su tužbu protiv kineske društvene mreže TikTok, optužujući je da "nanosi štetu i ne čini dovoljno da zaštiti mlade ljude".

Tužbe su podnete odvojeno na 14 različitih lokacija i predstavljaju novi udar na tu platformu, koja se već suočava sa kaznama u SAD, prenosi Rojters.

Američke savezne države tvrde da TikTok koristi softver koji namerno stvara zavisnost kod korisnika, čiji je cilj da deca i mladi provedu što više vremena gledajući sadržaje na toj platformi.

"TikTok stvara zavisnost od društvenih mreža kako bi povećao korporativni profit", rekao je državni tužilac Kalifornije Rob Bonta u saopštenju dodajući da ta platforma "namerno cilja decu, jer znaju da deca još nemaju razvijene kapacitete da stvore zdrave granice oko sadržaja koji izaziva zavisnost".

TikTok nastoji da maksimizira količinu vremena koje korisnici provode na aplikaciji kako bi ih ciljali oglasima, tvrde predstavnici saveznih država.

"Mladi ljudi se bore sa svojim mentalnim zdravljem zbog društvenih mreža kao što je TikTok, koji izazivaju zavisnost", rekla je njujorška državna tužiteljka Letiša Džejms.

TikTok je odbacio optužbe da ne radi dovoljno kako bi zaštitio decu, navodeći da na toj platformi postoji "zaštita za decu, tinejdžere i roditelje".

U optužnici koju je podneo Distrikt Kolumbija navodi se i da TikTok "omogućava seksualnu eksploataciju maloletnih korisnika", navodeći da njihova opcija prenosa uživo i plaćanja digitalnim valutama "funkcioniše kao virtuelni striptiz klub bez starosnih ograničenja".

Među zemljama koje su podnele prijave nalaze se i Ilinois, Kentaki, Luizijana, Masačusets, Misisipi, Nju Džersi, Severna Karolina, Oregon, Južna Karolina, Vermont i savezna država Vašington.

Osam saveznih država, među kojima su Kalifornija i Masačusets, u martu 2022. je saopštilo da su pokrenule +istragu uticaja TikToka na mlade ljude.