Svet

Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno sleteli u Beograd

Usled pogoršanja bezbednosne situacije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada u Bejrutu uputili su apel državljanima Srbije u Libanu da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju te države
Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno sleteli u Beograd© TANJUG/ MSP

Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno su sleteli u Beograd letom "Er Srbije" u organizaciji Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova.

Avion srpske nacionalne avio-kompanije poleteo je iz Bejruta danas u 12.30 časova po lokalnom vremenu, a na beogradski aerodrom sleteo je nešto posle 14.30 časova sa 47 državljana Srbije i 11 članova njihove najuže familije, kao i 30 stranih državljana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović rekao je, ispraćajući putnike, da su srpski državljani bili presrećni zbog činjenice da je Srbija organizovala ovaj let, ali i da je otprilike polovina građana Srbije iz privatnih ili poslovnih razloga odlučila da ostane u Libanu.

"Dali smo potpuni komfor našim ljudima, a imamo i nekoliko kućnih ljubimaca koji mnogo znače ljudima i nisu mogli da ih ostave", rekao je ambasador Trojanović.

Prema njegovim rečima, evakuacija je organizovana brzo i efikasno nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem, a sve je bilo moguće zahvaljujući, između ostalog, angažovanju brojnih kolega u Ministarstvu spoljnih poslova i trudu osoblja naše ambasade u Bejrutu.

"Moram da kažem da je organizacija bila odlična u svim aspektima, od konzularnog do političkog i bezbednosnog", rekao je Trojanović.

Usled pogoršanja bezbednosne situacije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada u Bejrutu uputili su apel državljanima Srbije u Libanu da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju te države.

Ambasada Srbije napravila je listu svih srpskih državljana koji žive u Libanu i svakodnevno održavala kontakte sa njima u cilju koordinacije aktivnosti.

image