Svet

Novi udarac za Gruziju iz EU: Otkazali pomoć zbog "rastuće represije" vlasti

U saopštenju delegacije EU u Gruziji navodi se da će ta južnokavkaska zemlja "izgubiti evropsku finansijsku podršku od 121 milion evra u EU pomoći, kao rezultat demokratskog nazadovanja"
Novi udarac za Gruziju iz EU: Otkazali pomoć zbog "rastuće represije" vlastiGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Evropska unija će otkazati 121 milion evra namenjenih za razvoj ekonomije Gruzije i podršku njenom putu ka članstvu u EU zbog "rastuće represije tamošnjih vlasti protiv neistomišljenika", saopšteno je danas iz Brisela.

U saopštenju delegacije EU u Gruziji navodi se da će ta južnokavkaska zemlja "izgubiti evropsku finansijsku podršku od 121 milion evra u EU pomoći, kao rezultat demokratskog nazadovanja", prenosi portal "Politiko".

EU je u julu saopštila da je proces pristupanja Gruzije "zaustavljen za sada" nakon što je vlada te zemlje usvojila zakon po kom će nevladine organizacije koje primaju novac iz inostranstva biti označeni kao "strani agenti", a policija je letos koristila suzavac i palice protiv građana koji su protestovali protiv tog zakona.

U decembru je Gruziji dodeljen status kandidata za pridruživanje EU, a dobila je i finansijsku pomoć od agencija za pomoć i razvoj, kako iz EU, tako i iz SAD.

Ta sredstva su korišćena za jačanje civilnog društva, kao i za investiranje u ključne sektore kao što su poljoprivreda i turizam, navodi "Politiko".

Međutim, prema vladajućoj partiji Gruzijski san, NVO finansirane sa Zapada potkopavaju "jedinstvenu istoriju, tradicije i identitet" zemlje, a usvojen je i zakon koji zabranjuje širenje LGBT propagande i zabranjuje održavanje tzv. parade ponosa.

image