Svet

Očekuje se razgovor Bajdena i Netanjahua o napadu Izraela na Iran: Značajna odmazda

Zvaničnici kažu da se očekuje da će odmazda Izraela biti značajna i da će verovatno uključivati kombinaciju vazdušnih napada na vojne ciljeve u Iranu i prikrivenih napada poput onog u kojem je ubijen lider Hamasa Ismail Hanije u Teheranu
Očekuje se razgovor Bajdena i Netanjahua o napadu Izraela na Iran: Značajna odmazdawww.globallookpress.com © © Samuel Corum - Pool via CNP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden trebalo bi da danas obavi ključni telefonski razgovor sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom o planovima Izraela da napadne Iran, rekli su za "Aksios" tri američka neimenovana zvaničnika.

Poziv bi bio prvi između Bajdena i Netanjahua u dva napeta meseca, a usledio bi u vreme dok Izrael razmatra velike napade koji bi mogli značajno da eskaliraju sukob na Bliskom istoku.

Netanjahu je u utorak uveče satima razmatrao vojne planove sa visokim ministrima i šefovima izraelskih vojnih i obaveštajnih službi kako bi pokušao da donese odluku o obimu i vremenu izraelskih napada, navela su dvojica izraelskih zvaničnika.

Zvaničnici kažu da se očekuje da će odmazda Izraela biti značajna i da će verovatno uključivati kombinaciju vazdušnih napada na vojne ciljeve u Iranu i prikrivenih napada poput onog u kojem je ubijen lider Hamasa Ismail Hanije u Teheranu.

Izrael je takođe odmerio potencijalne udare na iransku naftnu infrastrukturu, čemu je Bajden nagovestio da će se protiviti.

Netanjahuov pomoćnik rekao je "Aksiosu" da će Netanjahu, kada bude doneta odluka, želeti da o tome obavesti Bajdena.

"Želimo da iskoristimo poziv da pokušamo da oblikujemo ograničenja izraelske odmazde", rekao je američki zvaničnik za "Aksios".

Američki zvaničnik je dodao da SAD žele da budu sigurni da Izrael napada ciljeve u Iranu koji su značajni, ali ne i nesrazmerni.

Očekivani telefonski razgovor Bajdena i Netanjahua uslediće nedelju dana nakon što je Iran lansirao oko 180 balističkih projektila na Izrael, piše "Aksios".

Dodaje se da su mnoge presretnute, ali su dve izraelske vazdušne baze pretrpele izvesna oštećenja na strukturama, dok je nekoliko projektila palo u blizini sedišta obaveštajne službe Mosad u Tel Avivu, ali nisu izazvali nikakvu štetu.

Iran je izveo napad kao odgovor na niz izraelskih atentata na visoke pripadnike Hamasa, Hezbolaha i iranske zvaničnike. Teheran je rekao da će se njegov odgovor tu završiti osim ako Izrael ne napadne Iran. Izrael je, sa svoje strane, obećao odmazdu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u petak izraelskom ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru da SAD od Izraela očekuju jasnoću i transparentnost u vezi sa svojim planovima jer oni imaju implikacije na američke snage i interese u regionu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant nameravao je da otputuje u Vašington u utorak, ali je Netanjahu u poslednjem trenutku odložio to putovanje.

Netanjahu je rekao Galantu da njegovo putovanje neće biti odobreno da je primio poziv od Bajdena i da je izraelski bezbednosni kabinet odobrio planove napada.

image