Orban: Ako Tramp pobedi otvoriću šampanjac

Mađarski lider se nada da će republikanac odmah delovati da uspostavi mir između Rusije i Ukrajine

Mađarski lider Viktor Orban obećao je da će otvoriti "nekoliko flaša šampanjca" ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću sledećeg meseca, otprilike u vreme kada bi u Budimpešti trebalo da bude održan samit šefova EU.

"Otvorićemo nekoliko boca šampanjca ako se Tramp vrati", rekao je Orban, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički glas".

Orban je rekao da Tramp, ako bude izabran za predsednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah delovati "da uspostavi mir" između Ukrajine i Rusije "kako mi kao evropski lideri ne bismo gubili vreme".

"Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški", rekao je Orban.

Tramp je, naime, više puta tvrdio da bi mogao da Ukrajini mir donese "vrlo brzo", a i Orbanovi stavovi o Specijalnoj vojnoj operaciji, takođe blisko odražavaju stavove bivšeg američkog predsednika, koga je potpredsednica SAD i kandidatkinja za predsednika demokrata Kamala Haris optužila da ponavlja ideje Vladimira Putina.

Obraćajući se novinarima u Briselu Orban, iako su njegove kolege iz EU to čekale, nije pokazao, kako bi to "Gardijan rekao" znake kajanja zbog svojih mirovnih misija koje su uključivale posete Moskvi, Pekingu i Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago.

Pristup EU Ukrajini bio je "glup", ustvrdio je on, navodeći da se rat nije mogao dobiti na bojnom polju i da je moralo da se pregovara.

"Ja sam lično, snažno ubeđen da nema rešenja na bojnom polju i mislim da strategija koju sledimo kao Evropska unija nije dobra... ono što radimo je samo da gubimo, gubimo, gubimo i gubimo", dodao je on.