SAD razmatraju rasparčavanje "Gugla"

Ministarstvo pravde SAD moglo bi da zatraži "strukturalne lekove" za kompaniju zbog nezakonitog monopolisanja pretrage

Američka vlada razmatra mogućnost rasparčavanja "Gugla" kako bi okončala njegov monopol u pretrazi, što bi bio najkrupniji korak do sada u pokušaju da se obuzda jedna od najmoćnijih svetskih tehnoloških kompanija.

Ministarstvo pravde predstavilo je potencijalni pravni lek nakon što su savezni tužioci dobili značajan slučaj u avgustu, kada je sudija presudio da je "Gugl" prekršio američki antimonopolski zakon i označio kompaniju kao "monopolistu".

U sudskom dokumentu u koji je "Fajnenšel tajms" imao uvid, navodi se da tužilaštvo "razmatra strukturalne i bihejvioralne lekove" koji bi sprečili "Gugl" da koristi svoj "hrom" pretraživač, prodavnicu aplikacija ili android operativni sistem kako bi stekli prednost u odnosu na konkurente.

Ministarstvo pravde bi takođe moglo da pokuša da primora "Gugl" da podeli podatke o pretraživanju korisnika sa rivalima i ograniči njegovu mogućnost da koristi rezultate pretrage za obuku novih generativnih modela i proizvoda veštačke inteligencije.

Rasparčavanje "Gugla" bi preuredio tržište pretrage na kojem kompanija obrađuje više od 90 odsto onlajn upita i transformisao bi posao koji je njegovu matičnu kompaniju "Alfabet" učinio jednom od najvrednijih na svetu.

"Gugl" je predložene pravne lekove, nazivao "radikalnim i sveobuhvatnim", van okvira pravnih pitanja u ovom slučaju i pretnjom "potrošačima, preduzećima i američkoj konkurentnosti".