Svet

Šef britanskih špijuna: ISIS se vratio, a Rusija i Iran su i dalje ozbiljne pretnje

Šef MI5 nije u svom obraćanju javnosti pominjao Kinu - do skora dežurnog krivca Londona
Šef britanskih špijuna: ISIS se vratio, a Rusija i Iran su i dalje ozbiljne pretnjeGetty © tanyss

Islamska država (ISIS) nastavlja sa pokušajima da izveze terorizam u Britaniju, rekao je šef britanske domaće špijunske agencije, upozoravajući da je to pretnja koja ga "najviše brine".

Ken Mekalum, generalni direktor bezbednosne službe MI5, predstavio je prvo ažuriranje pretnji u Velikoj Britaniji od 2022. godine.

On je upozorio da sada postoji povećana pretnja terorizma od Al Kaide "a posebno" od ISIS-a, takođe poznate kao Islamska država i DAEŠ. Grupa je ušla u međunarodnu svest 2014. godine, kada su njeni militanti zauzeli velike delove severozapadnog Iraka i istočne Sirije.

"Današnja Islamska država nije sila kakva je bila pre deceniju, ali nakon nekoliko godina dugotrajnog zadržavanja, oni su nastavili svoje napore da izvoze terorizam", rekao je on na konferenciji za novinare u centru Londona.

Mekalum je izdvojio na masakr u koncertnoj dvorani u Moskvi, koji je izveo ogranak ISIS-K, kao "brutalnu demonstraciju njegovih sposobnosti".

Šef MI5, čija agencija nadgleda domaću kontraobaveštajnu službu, rekao je da je samo tokom prošlog meseca više od trećine istraga MI5 imalo "neki oblik veze... sa organizovanim prekomorskim terorističkim grupama".

Rusija i Kina

Mekalum je takođe iskoristio svoje pojavljivanje u Londonu - retkost za šefa britanske obaveštajne službe - da upozori na rastući "zlonamerni" uticaj Rusije i Irana na tlu Ujedinjenog Kraljevstva i njihovu "pojačanu agresiju".

Kako prenosi "Politiko", Mekalum je rekao da je broj istraga MI5 protiv neprijateljskih država kao što su Rusija i Iran porastao za skoro polovinu u jednoj godini. Ruska obaveštajna agencija GRU je, rekao je on, na "trajnoj misiji da stvori haos na britanskim i evropskim ulicama".

Preko 750 ruskih diplomata - "velika većina njih špijuni" - proterano je iz Evrope o početka Specijalne vojne operacije. Velika Britanija je ranije ove godine proterala iz zemlje "poslednjeg preostalog ruskog vojnog obaveštajca".

Mekalum tvrdi i da je evropska taktika "izbaci ih" dovela do povećanog broja sajber napada iz Rusije.

On je opisao da iranska pretnja Britaniji raste "razmerom i tempom bez presedana" i rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo na 20 "potencijalno smrtonosnih" zavera koje podržava Iran od 2022.

Mekalum je bio znatno manje neprijateljski nastrojen prema Kini, budući da se u britanskoj politici vodi debata o tome kako najbolje pristupiti Pekingu. "Kina je drugačija", rekao je on. "Ekonomski odnos Ujedinjenog Kraljevstva i Kine podržava rast Ujedinjenog Kraljevstva, koji podupire našu bezbednost."

image