"Pobednički samit" Zelenskog na tankom ledu: Sastanak u Nemačkoj odložen zbog nedolaska Bajdena

Samit koji je u subotu trebalo da se održi u vojnoj bazi Ramštajn koju koristi NATO, odložen je i biće održan drugog datuma, izvestio je "Špigl"

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden otkazao je četvorodnevnu posetu Nemačkoj gde je trebalo da prisustvuje samitu na kojem bi se razgovaralo o "planu pobede" Vladimira Zelenskog za Ukrajinu.

Bela kuća je u utorak uveče saopštila da će predsednik ostati kod kuće kako bi nadgledao pripreme i odgovor na uragan Milton, za koji se očekuje da će danas pogoditi Floridu, prenosi "Gardijan".

Samit koji je u subotu trebalo da se održi u vojnoj bazi Ramštajn koju koristi NATO, odložen je i biće održan drugog datuma, izvestio je "Špigl" pozivajući se na informacije iz Pentagona. Kako su dodali, planovi su promenjeni zbog nedolaska predsednika SAD na samit.

Prethodno je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da razume Bajdenove razloge za otkazivanje planirane posete.

"To bi bio veoma važan sastanak i pripremili smo ga sa svih strana", rekao Šolc.

Nekoliko sati pre nego što je stigla potvrda iz Bele kuće da Bajden ne dolazi u Ramštajn, Nemačka je saopštila da će britanski premijer Kir Starmer i francuski predsednik Emanuel Makron prisustvovati samitu zajedno sa Bajdenom i Šolcom.

Navedeno je i da se očekuje da će prisustvovati ukupno 20 lidera.

Oni je trebalo da čuju najnoviju verziju "plana pobede" Zelenskog za okončanje rata, za koju se očekuje da će se u velikoj meri fokusirati na zahtev da se Ukrajini dozvoli da koristi "storm šedou" i druge zapadne rakete dugog dometa za napade duboko u Rusiju.

Bajden do sada nije udovoljio zahtevima da se odobre napadi na Rusiju zapadnim raketama, a specijalno putovanje Starmera u Vašington prošlog meseca nije doprinelo da promeni mišljenje, navodi "Gardijan".

Osim u Nemačku, otkazano je i Bajdenovo putovanje u Angolu, a portparol Bele kuće Karin Žan Pjer priznala je da je ostalo još malo vremena aktuelnoj predsedničkoj administraciji za planiranje novog rasporeda.

"Tri meseca nije dug period, to će proleteti", rekla je Žan Pjer.