Svet

Nakon Rusije i Turska zabranila Diskord

"Roskomnadzor" je blokiranje Diskorda objasnio potrebom da se spreči korišćenje mesindžera u terorističke i ekstremističke svrhe
Nakon Rusije i Turska zabranila DiskordGetty © Thiago Prudêncio/SOPA Images/LightRocket

Turska je najavila zabranu Diskorda, platforme za razmenu poruka popularne među igračima i grupama za kriptovalute, neposredno nakon što se Rusija odlučila za taj korak, preneo je turski javni servis "TRT haber".

"Doneta je odluka da se blokira pristup platformi društvenih medija Diskord u Turskoj", rekao je ministar pravde Jilmaz Tunč.

Rusko nadzorno telo za medije "Roskomnadzor" je blokiranje Diskorda objasnio potrebom da se spreči korišćenje mesindžera u terorističke i ekstremističke svrhe.

Pre toga je "Roskomnadzor" poslao više zahteva Diskordu da ukloni zabranjeni sadržaj, ali su neki materijali ostali dostupni. Sud je 2023. godine kaznio kompaniju sa šest miliona rubalja zbog neuklanjanja nezakonitih informacija, ali je Diskord ignorisao odluku.

Diskord omogućava razmenu poruka, glasovnih i video poziva i grupne četove. Platforma sa sedištem u SAD postala je popularna u nekim korporativnim krugovima, kao i među igračima onlajn video igrica.

Platforma je bila popularna za komunikaciju između blokčejn programera, kao i korisnika kriptovaluta i trgovaca. Dok je veliki deo ruskih korisnika platforme prešao na Telegram nakon zapadnih sankcija zbog sukoba u Ukrajini, Diskord je ostao popularan među igračima širom sveta.

image