Svet

Orban o posledicama napuštanja ruskih energenata: Proizvodnja u privredama EU pala za 10-15 odsto

Kao rezultat odbijanja ruskih energenata, EU je izgubila značajan rast BDP-a. Polovina evropskih kompanija smatra da su troškovi energije glavna prepreka investicijama, rekao je mađarski premijer
Orban o posledicama napuštanja ruskih energenata: Proizvodnja u privredama EU pala za 10-15 odstowww.globallookpress.com © Marco Ottico/Keystone Press Agency

Odluka Evropske unije da napusti ruske energetske resurse sprečila je dalji rast njenog BDP-a, izjavio je mađarski premijer Viktenergentior Orban.

"Kao rezultat odbijanja ruskih energenata, EU je izgubila značajan rast BDP-a, a značajna finansijska sredstva su morala da se prenesu na energetske subvencije i izgradnju infrastrukture neophodne za uvoz LNG", kazao je Orban, predstavljajući program mađarskog predsedavanja Evropskim parlamentom.

Kako je istakao, polovina evropskih kompanija smatra da su troškovi energije glavna prepreka investicijama.

"U energetski intenzivnim industrijama važnim za privredu EU, proizvodnja je opala za 10-15 odsto", precizirao je Orban.

Mađarski premijer je pozvao EU da se "odrekne iluzije da će zelena tranzicija ponuditi rešenje za ovaj problem" i da se "udeo fosilnih goriva, prema svim studijama, neće značajno promeniti do 2030. godine".

Orban je ranije rekao da je "Mađarska ranije Evropsku uniju videla kao garanciju svog prosperiteta, ali da je u međuvremenu izgubila put i zaostala za SAD i Azijom u ekonomskoj trci".

On je predvideo da će Velika Britanija, Italija i Francuska napustiti prvih deset svetskih ekonomija, dok će Nemačka pasti sa četvrtog na deseto mesto.

image