Svet

Iranci bi da razvijaju nuklearno oružje: Ko može da obuzda Izrael?

Inicijator zahteva, poslanik Hasanali Ehlaki Amiri je naveo da su njegove kolege i on tražili da se razmotri dozvola za razvoj nuklearnog oružja
Iranci bi da razvijaju nuklearno oružje: Ko može da obuzda Izrael?Getty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Grupa od 39 iranskih poslanika uputila je zahtev Vrhovnom savetu za nacionalnu bezbednost republike tražeći dozvolu za razvoj nuklearnog oružja zbog pretnje iz Izraela.

Poslanici su tražili da se preispita odbrambena doktrina u oblasti nuklearnog naoružanja, objasnio je inicijator zahteva, poslanik Hasan ali Ehlaki Amiri za iranski portal "Didban Iran".

Kako je rekao za "Isnu", danas nijedna međunarodna organizacija, pa čak ni evropske i američke države ne mogu da kontrolišu Izrael i to je razlog zbog kog parlamentarci traže da se preispita odbrambena doktrina ove zemlje.

Ranije je bivši izraelski premijer Naftali Benet rekao da je došlo vreme za napad na iranska nuklearna postrojenja, a mogućnost takvog udara nije isključio ni izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Iranska odbrambena doktrina, koja sledi fetvu vrhovnog vođe zemlje Alija Hamneja, zabranjuje stvaranje nuklearnog oružja jer smatra da njegova proizvodnja nije u skladu sa islamom.

Kako je Ehlaki primetio, zabrana, uprkos tome, može biti revidirana.

image