Svet

Fon der Lajenova napala Orbana: Izneverili ste mađarski narod zbližavanjem sa Putinom

Napad predsednice Evropske komisije na Orbana tempiran je uoči potvrđivanja novih komesara
Fon der Lajenova napala Orbana: Izneverili ste mađarski narod zbližavanjem sa PutinomGetty © picture alliance / Contributor

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optužila je mađarskog premijera Viktora Orbana da je "blizak" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da zato ne želi da se pridruži "partnerima" iz EU u pomaganju Kijevu.

Fon der Lajenova je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta rekla da je Orban "izneverio mađarski narod" dozvolivši Rusiji i Kini da sprovode svoj uticaj, izveštava "Politiko".

"Još uvek ima onih koji za ovaj rat ne krive krive osvajača, već osvojene. Ne krive Putinovu žudnju za moć, već ukrajinsku žeđ za slobodom", poetski je poručila šefica Evropske komisije.

"Želim da ih pitam", rekla je gledajući direktno u Orbana: "Da li bi ikada krivili Mađare za sovjetsku invaziju 1956. Ili Čehe i Slovake za sovjetsku represiju 1968? Ili Litvance za sovjetski napad 1991?". Njeni komentari izazvali su, prenose zapadni mediji, aplauz proukrajinskih parlamentaraca.

Fon der Lajenova je u prošlosti bila kritikovana da je "slaba" na Mađarsku. Budući da Parlament treba da odobri imenovanje 26 komesara, Fon der Lajenovoj je potrebna podrška što je moguće više poslanika.

Orban je poručio da je "iznenađen onim što je predsednica rekla" i poručio da je Komisija postala "političko oružje" umesto da bude neutralna i da se fokusira na zaštitu sporazuma EU.

Fon der Lajenova se osvrnula i na druga mimoilaženja koja je imala sa mađarskim premijerom.

Što se tiče konkurentnosti, teme oko koje se Fon der Lajen i Orban mahom slažu kada je reč o velikim investicijama, predsednica Komisije je rekla da, uprkos naporima EU da podstakne jedinstveno tržište, postoji "jedna vlada koja ide u potpuno suprotnom smeru, udaljava se od jedinstvenog tržišta".

"Kako vlada može da privuče više evropskih investicija ako istovremeno diskriminiše evropske kompanije, oporezujući ih više od drugih?" dodala je.

Fon der Lajenova je svoj napad na Orbana zaokružila osvrćući se na migracije, političku vruću temu o kojoj često govori i naglašava da je njegova zemlja jedna od retkih koja se bori da zadrži migrante bez dokumenata van Evropske unije.

"Čula sam vas. Rekli ste da Mađarska štiti granice i da su kriminalci zatvoreni u Mađarskoj. Kako se to uklapa sa činjenicom da su vlasti prošle godine pustile iz zatvora osuđene trgovce ljudima i krijumčare pre nego što im je istekla kazna", napala je Fon der Lajenova i poručila: "To nije zaštita Evrope, to je slanje svojih problema susedima."

Šefica EK je iskoristila priliku da dodatno kritikuje nedavnu odluku Mađarske da dozvoli kineskim policajcima da patroliraju, kao i da ublaži proceduru za dobijanje vize za ruske državljane, što je "bezbednosni rizik" za sve zemlje EU.

"To ne brani suverenitet Evrope, to je kulisa za strano mešanje", rekla je Fon der Lajen i onda pokušala da ublaži sve poručivši: "Mi smo jedna porodica. Vaša priča je naša priča. Vaša budućnost je naša budućnost. Deset miliona Mađara je 10 miliona dobrih razloga da nastavimo da oblikujemo našu budućnost zajedno."

Orban je, predstavljajući mađarsko predsedavanje Parlamentom, upozorio da je Evropa "možda pred najozbiljnijim trenutkom" u svojoj modernoj istoriji i naglasio da su ilegalne migracije veliki teret za EU, a naročito za države na spoljnim granicama Unije. "Ilegalna migracija dovodi do antisemitizma, nasilja nad ženama i povećanja homofobije", poručio je premijer.

Orban je poručio da je Evropa na putu da izgubi sukob u Ukrajini. "Moramo da razgovaramo o primirju i da imamo drugačiju strategiju ili ćemo svi izgubiti", rekao je.

Govoreći o proširenju, Orban je rekao da EU mora da se "fokusira na Srbiju" jer bez pridruživanja te zemlje neće biti sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Mađarski premijer je poručio da Budimpešta želi da bude katalizator "nužnih promena" u Evropi.

"Nismo članica EU-a zbog onoga što ona jeste, nego zbog onoga što može da bude", naglasio je Orban.

Poslanici levice pozdravili su njegov govor pevanjem antifašističke pesme "Bela ćao" na što je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola reagovala, upozorivši ih da nisu na Evroviziji.

image