Da li je ovo tajnoviti tvorac bitkoina? Autor dokumentarca tvrdi da je odgonetnuo misteriju

Satošiju Nakamotu se gubi svaki trag nakon 2010. godine, a njegov pravi identitet je ostao nepoznat

Iza preudonima Satoši Nakamoto stoji kanadski programer Piter Tod, tvrdi se u novom dokumentarcu HBO koji je pokušao da otkrije identitet misterioznog tvorca bitkoina, pozivajući se na nove i već poznate informacije.

Pred kraj dokumentarca, režiser Kalen Holbek tokom razgovora s Todom primećuje kako je 39-godišnji programer imao dosta uvida u prvu kriptovalutu, Tod je odgovorio rečima: "Pa, da, ja sam Satoši Nakamoto".

Međutim, Tod je u međuvremenu za različite medije negirao da je on zapravo misteriozni Satoši, dok "Politiko" napominje da je on poznat po upotrebi parole "Ja sam Satoši" kao znak solidarnosti sa željom pravog Satošija da ostane anoniman. Tod je u međuvremenu i na Iksu negirao da je on tvorac bitkoina, a čak je podelio i nekoliko kontraargumenata drugih korisnika ove mreže koji kritikuju "neuverljivo" rezonovanje iza Holbekovog dokumentarca.

"Istina je prilično jednostavna: postoje stotine, čak i hiljade ljudi koji su mogli da stvore bitkoin. Nećemo naći Satošija", napisao je Tod u jednom takvom tvitu. 

Iako se tvrdnja da je Piter Tod zapravo Satoši Nakamoto dovodi u pitanje, njegova uloga u razvoju bitkoina je neupitna. Tod je dugo služio kao jedan od kor developera iza bitkoina, i često bi komunicirao sa "Satošijem" na onlajn forumima o digitalnoj arhitekturi prve kriptovalute. 

Satošiju se gubi svaki trag nakon 2010. godine, a njegovi kripto novčanici, čija se sadržina vrednuje na oko 70 milijardi dolara, dugo nisu pokazivali znake aktivnosti. Početkom januara, međutim, svetska kripto zajednica je primetila da je anonimni novčanik poslao bitkoine u vrednosti od oko 1,17 miliona dolara na prvi novčanik koji je Satoši stvorio u okviru bitkoin mreže. 

Tokom godina se pojavio veliki broj hipoteza o Satošijevom identitetu, a među "kandidatima" su se našli i Ilon Mask, pokojni informatičar Hal Finiinformatičar, kriptograf i pravnik Nik Sabo, tvorac ideje "bit-zlata" koja nikad nije zaživela, japanski inženjer Dorijan Satoši Nakamoto, i australijski informatičar Kreg Rajt, koji je na sudu izgubio parnicu u vezi sa svojom dugogodišnjom tvrdnjom da je on zapravo Satoši Nakamoto.

Mnogi zagovornici kriptovaluta odbacuju pokušaje otkrivanja Satošijevog identiteta, ističući, poput Toda, njegovu želju da ostane anoniman. Takođe tvrde da će sve spekulacije ostati nepotkrepljene dok se ne potvrde transakcijom iz nekog od digitalnih novčanika za koje se zna da pripadaju Satošiju.