SAD osudile Izrael: Uslovi u Pojasu Gaze su katastrofalni

Pozivam na ukidanje barijera za pružanje humanitarne pomoći Gazi, poručila je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild

Izrael mora da preduzme hitne korake da se pozabavi teškim uslovima sa kojima se Palestinci suočavaju u Pojasu Gaze i jasnim preprekama za poboljšanje humanitarne situacije u toj enklavi, izjavila je ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild.

Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku, predstavnica Vašingtona, čvrstog saveznika Izraela, izjavila je da su se u Pojasu Gaze "razvili katastrofalni uslovi".

"Ti katastrofalni uslovi se moraju promeniti, i to odmah. Pozivamo Izrael da preduzme hitne mere da to učini", poručila je Grinfildova.

Što se tiče nedavnog naređenja Izraela da se civili u severnom delu ponovo evakuišu, američka ambasadorka je pozvala da im se omogući da se vrate kako bi mogli da obnove svoje domove.

Osim toga, diplomata je pozvala na ukidanje barijera za pružanje humanitarne pomoći regionu.

Sa svoje strane, izraelski predstavnik Deni Danon negirao je da njegova zemlja ograničava dolazak humanitarnih zaliha.

"Tačnije, 82 odsto svih zahteva za humanitarnu koordinaciju je odobreno i završeno", precizirao je Danon.

U sukobu, koji traje već godinu dana, poginulo je skoro 42.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a povređeno je i nestalo oko 100.000, dok je raseljeno dva miliona ljudi, koji su na ivici gladi.