Tramp: Bili smo blizu sporazuma o nuklearnom razoružavanju

Bivši američki lider, tvrdi da je sporazum o nuklearnom oružju bio gotovo sklopljen

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da je Vašington skoro postigao sporazum o nuklearnom oružju sa Rusijom i Kinom tokom svog boravka u Beloj kući.

Bivši predsednik je to izjavio tokom dvosatnog intervjua sa komičarem Endrjuom Šulcom, objavljenom na Iksu, u sredu.

"Bili smo blizu dogovora o nuklearnom razoružavanju. Bilo bi tako dobro. Govorim o Rusiji, nama samima i Kini. Onda bismo u to uključili sve ostale", rekao je Tramp.

Nuklearno oružje je, prema njegovim rečima, "najveća pretnja koju danas imamo u svetu", tvrdi Tramp. 

"Nije najveća pretnja globalno zagrevanje, gde se okeani povećavaju za  osminu inča u narednih 500 godina", istakao je Tramp.

Ni Rusija ni Kina još nisu komentarisale Trampovu tvrdnju o sporazumu o denuklearizaciji koji je bio u izradi tokom njegove administracije.

Tramp svoje zasluge za denuklearizaciju koja se umalo dogodila, naglašava tokom rasprave o navodnom nuklearnom programu Irana, tokom koje je kritikovao američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog oklevanja da se suprotstavi Teheranu.

Bajden je javno pozvao Izrael da se uzdrži od udara na iranska nuklearna i naftna postrojenja.

Pet nuklearno naoružanih članica Saveta bezbednosti UN postiglo je sporazum sa Teheranom 2015. godine, prema kojem Iran neće obogaćivati uranijum preko određenog nivoa, pa stoga neće moći da pravi atomsko oružje. Tramp je jednostrano povukao SAD iz aranžmana 2018. Iako je Bajden obećao da će ponovo uspostaviti sporazum, njegove diplomate nisu uspele da dobiju nikakvu pažnju po tom pitanju u protekle četiri godine.

Tramp se takođe 2019. povukao iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), optužujući Rusiju da ga krši. Time je Novi START ostao kao poslednji preostali sporazum o kontroli naoružanja između Rusije i SAD. Tramp je u početku tražio da se Kina pridruži sporazumu, ali je Peking odbio, i izgledalo je kao da bi Novi START mogao da istekne na početku Trampovog drugog mandata.

Bajdenova Bela kuća je produžila sporazum u februaru 2021, ali sada izgleda da će on isteći 2026. Rusija je suspendovala svoje učešće u Novom START-u u februaru 2023, navodeći kao razlog nezakonite i nelegitimne sankcije SAD koje sprečavaju njegovo recipročno sprovođenje, kao i podršku SAD za Ukrajinski napadi na ruske strateške vazdušne baze.