Svet

Kako je Evropska unija postala spavač u egzistencijalnoj krizi?

Hoće li EU uspeti da se aktivira pre američkih izbora?
Kako je Evropska unija postala spavač u egzistencijalnoj krizi?© Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Evropska unija koja nastavlja da se bori da pomogne Ukrajini, u ovoj godini učinila je malo, a neće ni moći da uradi mnogo više. Za početak, institucije EU su i dalje paralizovane nakon evropskih izbora, a predviđa se još jedna godina zastoja, dok se čekaju rezultati nemačkih izbora. Brisel je, kako ocenjuje "Politiko", pozivajući se na izjave tamošnjih zvaničnika, mesecima zaglavljen u kolotečini.

Evropski izbori "zauzeli" su, naime, čitavu prvu polovinu 2024. godine. Briselske institucije su zaustavljene i za vreme kampanje Ursule fon der Lajen, a stoje i sada, dok ona čeka da Parlament odobri njen tim od 26 komentara. Kada tim bude odobren, za svoje radne stolove komentari sedaju 1. decembra, a onda stižu novogodišnji praznici.

"Najmanje što smo mogli da uradimo je da uspostavimo novu Evropsku komisiju do izbora u SAD", rekao je diplomata EU za "Politiko".

EU treba da sastavi svoj predlog za svoj sledeći sedmogodišnji budžet od 2028. godine, koji će uticati na sve, od poljoprivrede do podrške Ukrajini. Ali to će verovatno biti odloženo do izbora u Nemačkoj u jesen 2025. Za štedljivu Nemačku, proširenje budžeta EU ili izdavanje zajedničkog zajma izuzetno su osetljiva pitanja nakon odluke Ustavnog suda da korišćenje ostatka novca iz kovid fonda u druge svrhe nije legalno.

Dakle i Nemačka, ekonomska snaga EU, politički je paralizovana uoči izbora u septembru 2025., posebno kada je reč o bilo kakvim odlukama o većem evropskom budžetu.

"Svi su u režimu čekanja i taman kada mislite da možemo da krenemo, pažnja će se prebaciti na Berlin", rekao je jedan zvaničnik EU, misleći na nemačke izbore. 

Čak i nakon što je poljski proevropski premijer Donald Tusk u januaru preuzeo šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetom EU od mađarskog Viktora Orbana, diplomate su upozorile da možda neće moći da se pokrenu dok je Berlin u režimu kampanje.

Jedina stvar koja bi uspavanu Evropu mogla da izvuče iz omamljenosti bilo bi povlačenje Amerike iz NATO-a ukoliko Tramp osvoji izbore u toj zemlji, ocenjuje Mujtaba Rahman iz konsultantske kuće Evroazijska grupa. 

"Ne mislim da bi čak ni mirovni plan koji je Tramp nametnuo Ukrajini bio dovoljan da podstakne Evropljane da traže zajedničko finansiranje za evropsku bezbednost i odbranu", rekao je on.

Kriza bi, kako zaključuje, mogla da bude i egzistencijalna.

image