Koga je sve Boris Džonson potkačio u svojoj novoj knjizi?

Džonsonova knjiga donosi mnogo zanimljivih detalja o različitim javnim ličnostima

Ko god je rekao da je život prekratak da bi se zamerao, nije to rekao bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu. Njegova nova knjiga, obelodanila je, kako ocenjuje "Politiko" veliki broj zanimljivosti, a neki bi rekli i tračeva, o različitim ličnostima.

Džonson je tako, prekršio privatnost svojih razgovora sa pokojnom kraljicom Elizabetom, i otkrio da je monarh, čiji je zvanični uzrok smrti bio rak kostiju, "imala oblik raka kostiju". Nije pošteđen ni princ Hari- s njim je, kako je zarad većeg tiraža napisao Džonson, bivši britanski premijer imao "muški razgovor" ne bi li ga ubedio da ostane u Britaniji umesto da se sa suprugom Megan seli u Ameriku – posao je, međutim, kako je naveo Džonson, a kako se i vidi danas  "bio potpuno beznadežan".

Imao je političar štošta da kaže i na račun svoje prethodnice Tereze Mej  - smetalo mu, je, kako kaže, skupo i kontroverzno renoviranje Dauning strita novim tapetama. Kako kaže, zgrada je izgledala kao "jazbina". On otkriva da je bio "posebno fiksiran na njene nozdrve" i da je "izvrtanje nosa".

Džonson je bio dosledan saveznik Izraela. Ali Benjamin Netanjahu njemu, izgleda nije previše verovao. U ličnom Džonsonovom kupatilu, otkriva knjiga bivšeg premijera – ostavio je bubicu. Ali je, prislušni uređaj ipak ulovljen.

Bivši premijer optužio je francuskog predsednika Emanuela Makrona da je zažmurio na neregularne migrantske prelaze Lamanša kako bi Britaniju "kaznio" zbog Bregzita. No, i on sam nije čiste savesti – priznao je da je planirao invaziju na Holandiju ne bi li se domogao vakcina koje su tamo skladištene.

Njegovom peru, nije izmakao ni Džozef Bajden. Džonson je otkrio da je lideru Amerike poklonio sliku štampanu sa Vikipedije. Dok su Amerikanci njemu slali "fensi" poklone, Džonson sumnja da je na njih potrošio i peni.

"Bilo je fantastično podlo, ali pretpostavljali smo da će se to dopasti poreskim obveznicima Ujedinjenog Kraljevstva", naveo je Džonson.

Zauvek ljut na Kira Stramera, sada premijera Velike Britanije, Džonson unosi i jedan zanimljiv opis novog lidera: Stramer je kaže, u jednom trenutku imao "zbunjeno/razdražljivo lice, poput bika kome je termometar neočekivano gurnut u rektum". Na Džonsonovoj listi našli su se i članovi njegovog kabineta, politički rivali, sudije, pa i komšije iz Oksfordšira.