Svet

Škola u Gazi ponovo na meti Izraela: Ubijeno više od 20 osoba

Izjave Izraela da se u školama nalaze palestinski borci otpora, koji su postali centri za raseljena lica, nisu istinite, poručio je šef vladine kancelarije za medije Ismail el Savabta
Škola u Gazi ponovo na meti Izraela: Ubijeno više od 20 osobaGetty © Ali Jadallah/Anadolu

Najmanje 22 osobe su poginule u izraelskom napadu na školu u gradu Deir el Balah u Pojasu Gaze, izjavio je šef vladine kancelarije za medije Ismail el Savabta za "Al Džaziru".

"Više od 20 osoba je ubijeno u izraelskom napadu na školu u Deir el Balahu", rekao je Ismail el Savabta.

Šef kancelarije za medije je naglasio da, izjave Izraela da se u školama nalaze palestinski borci otpora, koji su postali centri za raseljena lica, nisu istinite.

Prethodno je šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA), Filip Lazarini izjavio da je u severnoj Gazi "zarobljeno" 400.000 ljudi, gde "nema kraja paklu".

Lazarini je dodao da mnogo ljudi u severnoj Gazi, posebno u izbegličkom kampu Džabalija, najvećem od osam urbanih izbegličkih kampova u Pojasu Gaze, sada odbijaju da se povinuju izraelskim naredbama o evakuaciji u kojima im se nalaže da idu na jug.

Izraelska vojska je od nedelje opkolila Džabaliju, kao i druga obližnja naselja, naređujući stanovnicima da beže ka takozvanoj humanitarnoj zoni el-Mavasi, iako je i ona bila meta izraelskih vazdušnih napada i veoma je pretrpana, prenosi "Gardijan" .

"Skloništa i službe UNRVA su prinuđene da se zatvore. Neki prvi put od početka rata. Gotovo da nema osnovnih zaliha, glad se ponovo širi i produbljuje", napisao je Lazarini u objavi na Iksu.

Od početka sukoba u Pojasu Gaze, ubijeno je gotovo 42.000 osoba, od kojih su većina žene i deca, dok se broj ranjenih i nestalih približava 100.000.

image